X
SULJE MAINOS
Journalisti Anna Politkovskaja murhattiin Moskovassa 15 vuotta sitten. KUVA: John Martens, Wikimedia Commons

”Nobel-palkinnon todellinen osoite on murhattu Anna Politkovskaja”

Venäjän poliisille on edelleen epäselvää, kuka käski tappaa Vladimir Putinia kritisoineen toimittajan.

Tämänvuotinen Nobelin rauhanpalkinto myönnettiin perjantaina kahdelle sananvapauden puolesta taistelevalle journalistille, venäläiselle Dmitri Muratoville ja filippiiniläiselle Maria Ressalle.

Muratov on presidentti Vladimir Putinin autoritaarista hallintoa rohkeasti arvostelevan Novaja Gazeta -lehden päätoimittaja. Rohkeuden hintaa kuvastaa se, että lehden toimituksen seiniä koristavat politiikan tutkija Andrei Kolesnikovin mukaan murhattujen kollegojen valokuvat.

– Kun tekee päivittäin töitä noiden muistutusten alla, ymmärtää paremmin kuin kukaan muu, kuinka arvokkaasta journalismista tässä on kyse, Moskovan Carnegie-keskuksen ohjelmajohtajana toimiva Kolesnikov sanoo.

Muratovin palkintoa voidaan hänen mukaansa pitää tunnustuksena kaikille niille venäläistoimittajille, jotka ovat Neuvostoliiton romahduksen jälkeisenä aikana sinnikkäästi puolustaa ihmisoikeuksia ja sananvapautta.

Kolesnikov luonnehtii Muratovia mieheksi, joka kykenee haastamaan hallituksen ministerit ja esittämään Putinille kasvotusten kysymyksiä, joihin tämä ei ole ennalta varautunut.

– Sen sijaan, että palkinto olisi mennyt vangitulle venäläiselle oppositiojohtajalle Aleksei Navalnyille, joka myös oli ehdolla, se myönnettiin sananvapauden puolustamisen esitaistelijalle. Sillä on iso merkitys sen varmistamiseksi, että Navalnyi ei joudu informaatiotyhjiöön ja vaille yleisön suojelua. Tämä on järkeenkäypää niin lännen kuin venäläistenkin näkökulmasta, Kolesnikov toteaa.

Yhdessä Novaja Gazetan seinille ripustetuista valokuvista on Putinia kirpeästi kritisoinut Anna Politkovskaja, joka puolusti sananvapautta viimeiseen hengenvetoonsa saakka.

Muratovin Nobel-palkinto julkistettiin heti sen jälkeen, kun Politkovskajan brutaalista murhasta oli tullut kuluneeksi 15 vuotta.

– Henkilöä, jonka käskystä hänet murhattiin, ei ole koskaan identifioitu. Murhan vuosipäivä oli tällä kertaa erityisen alakuloinen, sillä rikostutkinnalle asetettu aikaraja raukesi tuona päivänä. Nobelin rauhanpalkinto ei tietyllä tavalla kuulukaan vain Muratoville, vaan Anna Politkovskajalle myös.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt