Nils Torvalds. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Nils Torvalds: EU:n uusilla säännöillä kalastukseen selkeyttä

Yksityiskohtaisemmat säännöt tehdään jatkossa jäsenvaltioiden tasolla.

Lähes kolmen vuoden neuvottelujen jälkeen ovat Euroopan parlamentti, komissio ja neuvosto päässeet sopuun siitä, miten, missä ja milloin saa kalastaa.

Liberaalin ALDE-ryhmän neuvottelijana toiminut europarlamentaarikko Nils Torvalds (r.) toivottaa sovun tervetulleeksi.

– Säännöt kalastuksen teknisten apuvälineiden suhteen ovat olleet jo pitkään turhan monimutkaisia. Yksityiskohtaiset päätökset, kuten kalastusverkkojen silmukoiden koko, on tehty poliittisten neuvotteluiden tuloksena täällä Brysselissä, Torvalds toteaa tiedotteessa.

– Tämän takia on minusta hyvä, että saamme uudet säädökset, jotka ovat selkeämpiä ja helpompia myös kalastajien tulkita työssään.

Uusien säädöksien mukaan yksityiskohtaisemmat säännöt tullaan jatkossa tekemään jäsenvaltioiden tasolla niin kutsutun ”alueellistamisperiaatteen” mukaisesti, ja tämän muutoksen Torvalds näkee positiivisena.

– Se että kalastusverkkojen silmukoiden koko neuvotellaan kokoushuoneissa, kaukana kalastajien todellisuudesta, ei ole ollut toimiva käytäntö. Nyt näiden päätöksien teko siirtyy lähemmäksi kalastajia, mikä on luonnollisesti hyvä asia. EU:n päätöksentekijät ovat siis omalta osaltaan ottaneet huomioon saamansa kritiikin, Torvalds huomauttaa.

Samanaikaisesti hänen mukaansa on kuitenkin tärkeää, ettei sääntöjen kunnianhimoisuudessa ole turhan suuria alueellisia eroja EU:n maiden joukossa.

– Tämän takia olen iloinen, että raskaiden neuvottelujen tuloksena saamme koko EU:n kattavan kunnianhimoisen säännöstön, joka muun muassa vaikuttaa sivusaaliiden määrän vähenemiseen.

– EU asettaa näin ollen yhteiset tavoitteet, mutta maat ovat itse vastuussa siitä, miten he saavuttavat ne. Tämä mahdollistaa positiiviset ympäristövaikutukset ja oikeudenmukaisen kilpailun EU-maiden kalastajien kesken.

Neuvotteluiden tulos koskee kalastusveneitä, jotka kalastavat EU:n aluevesillä. Uudet säännöt ovat tärkeä osa vuoden 2014 sovitun yhteisen kalastuspolitiikan täytäntöönpanoa. Neuvotteluiden tulos tulee vielä neuvoston ja parlamentin hyväksyttäviksi ennen sen voimaanastumista.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt