Nikotiinilaastari. LEHTIKUVA / SARI GUSTAFSSON

Nikotiinivalmisteiden laatu vaihtelee

Pitoisuudet ovat olleet korkeampia tai alhaisempia kuin ilmoitettu.

Tulli varoittaa maahantuotavien nikotiinivalmisteiden korkeista pitoisuuksista. Kevään aikana Tullilaboratoriossa on tutkittu posti- ja rahtilähetyksistä takavarikoituja nikotiinivalmisteita ja havaittu niissä epätasalaatuisuutta.

Nikotiinivalmisteita ovat Duodecimin mukaan nikotiinia sisältävät laastarit, purukumit, tabletit ja annospussit sekä
suusumutteet ja inhalaattorit. Tulli toteaa tiedotteessaan ainoastaan, että nikotiinivalmisteet ovat ”nuuskan kaltaisia”.

Valmisteiden nikotiinipitoisuudet ovat olleet korkeampia tai jopa 40 prosenttia pienempiä kuin ilmoitettu. Kaikki Tullilaboratoriossa tutkitut nikotiinivalmisteet ylittävät Fimean asettaman reseptivapaan nikotiinivalmisteen rajan, joka on neljä milligrammaa annosta kohden.

– Sellaiset valmisteet, jotka sisältävät yli neljä milligrammaa nikotiinia annosta kohden, edellyttävät maahantuontilupaa. Tällä hetkellä ilman reseptiä myydään valmisteita, jotka sisältävät jopa 50 milligrammaa nikotiinia annosta kohden ja joiden nikotiinipitoisuus voi todellisuudessa olla jopa sitäkin suurempi. Tällöin voidaan jo puhua terveysriskistä, valvontajohtaja Hannu Sinkkonen kertoo tiedotteessa.

Koska nikotiinivalmisteet eivät ole pitoisuuksiltaan tasalaatuisia, niiden myyntiä ja käyttöriskiä voisi hänen mielestään verrata esimerkiksi lääkeväärennöksiin.

– Ostaja ei voi luottaa pakkausselosteen tai kauppapaikan tietoihin. Käyttäjä ottaa tietoisen terveysriskin käyttäessään valmistetta, Sinkkonen varoittaa.

Nikotiinivalmisteiden maahantuontia ja myyntiä säännellään lääkelaissa. Yli neljä milligrammaa nikotiinia annosta kohden sisältävien nikotiinivalmisteiden maahantuonti on kiellettyä ilman asianmukaista tuontilupaa kuten reseptiä.

– Lähes poikkeuksetta henkilöllä, joka tuo maahan vahvempia nikotiinivalmisteita, ei ole esittää reseptiä. Tällöin valmisteet jäävät meille ja näissä tapauksissa alkaa mahdollisesti esitutkinta, Sinkkonen huomauttaa.

Tulli kertoo takavarikoineensa kevään aikana ennätysmäärän nikotiinivalmisteita rahti- ja postiliikenteestä sekä satunnaisesti matkustajatuonnista. Määrän kasvua selittää Tullin mielestä osittain kevään koronapandemia, joka on vaikeuttanut nuuskan maahantuontia. Valmisteita on myös helppo saada naapurimaista ja internetistä.

– Kevään aikana olemme takavarikoineet lähes 300 lähetystä. Viime vuonna samaan aikaan vastaava luku oli alle kymmenen, Sinkkonen toteaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt