Verkkouutiset

”Niin kauan, kun meillä on tällainen naapuri” – Baltia vaatii lisää Naton joukkoja

Baltian maat toivovat Natolta lisää joukkoja ja vahvaa sitoutumista niiden puolustukseen. Syynä on Venäjä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Haluamme suoran ja vahvan lausunnon Naton sitoutumisesta”, Latvian ulkoministeri Edgars Rinkevics toteaa Washingtonissa.

Rinkevics toivoo Naton sitoutuvan siihen, että Nato sijoittaisi pelotevaikutukseltaan riittävän vahvat joukot Baltiaan ”niin pitkäksi aikaa, kun tällaisen naapurin kanssa on tarpeen”. Hän viittasi presidentti Vladimir Putinin Venäjään.

Edgars Rinkevicsin mielestä Naton tulisi lisätä miesten ja raskaiden aseiden lisäksi myös Baltian ilmapuolustuksia. Ilmatorjuntakyky on hänen mukaansa tarpeen, mikäli Latvian on puolustauduttava hyökkäykseltä ja odotettava Naton vahvistuksia.

Rinkevics varoitti Venäjän kohdistavan jo hybridisotaan kuuluvaa propagandaa Baltian maiden väestöön.

Asiasta uutisoivan Washington Postin mukaan Naton Itä-Euroopan jäsenvaltiot lobbaavat parhaillaan puolustusliiton itälaidan joukkojen lisäämisen puolesta. Itä-Euroopassa halutaan myös, että joukot saisivat selvät valtuudet reagoida nopeasti Venäjän mahdolliseen väliintuloon. Erityisesti Baltia kampanjoi voimalla.

Asiasta toivotaan ratkaisuja Naton heinäkuun huippukokouksessa. Se järjestetään Puolan Varsovassa.

Katse kääntyy itään

Naton ja Yhdysvaltojen viimeaikaisten päätösten ja lausuntojen perusteella puolustusliiton katse on liikkumassa kriisinhallinnasta vahvasti itälaidan puolustuksen vahvistamiseen.

Yhdysvallat on päättänyt yli nelinkertaistaa Euroopan joukkojensa budjetin vuodelle 2017 ja Nato on luvannut jo lisätä joukkojensa läsnäoloa Itä-Euroopan jäsenvaltioissa.

Myös retoriikka on tiukentunut entisestä. Yhdysvaltojen ja Naton Euroopan joukkojen komentaja kenraali Philip Breedlove kutsui torstaina Yhdysvaltojen kongressin edessä Venäjää ”eksistentiaaliseksi uhkaksi Yhdysvalloille ja sen Euroopan liittolaisille ja kumppaneille”.

”Venäjä on päättänyt ryhtyä viholliseksi”, Breedlove totesi.

Hän viittasi muun muassa Krimin anneksointiin ja Itä-Ukrainan separatistien tukemiseen sekä ”provosoivaan ilma- ja meritoimintaan Naton rajoilla”.

Yhdysvaltojen puolustusministerin Ashton Carterin mukaan Yhdysvallat ei tahdo Venäjästä vihollista, vaikka Venäjä ajattelisikin niin Yhdysvalloista.

”Älkää kuitenkaan erehtykö. Me puolustamme etuamme, liittolaisiamme ja kansainvälistä järjestystä”, hän totesi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)