Lääkäri tutkii potilasta. 2015 LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Nielu- ja kitarisaleikkaus laskee uniapnealapsen verenpainetta

Lasten oireet usein helpottavat, mutta sivuvaikutuksena myös lasten verenpaine saattaa laskea.

Uniapneaa potevien lasten oireet usein helpottavat tuoreen taiwanilaistutkimuksen mukaan nielu- ja kitarisaleikkauksella, mutta sivuvaikutuksena myös lasten verenpaine saattaa laskea, osoittaa. Tämä havaitaan etenkin lapsilla, joiden verenpaine on koholla, kertoo uutispalvelu Duodecim.

Tulokset perustuvat 240 normaalipainoisen keskimäärin seitsemänvuotiaan uniapneaa potevan lapsen seurantatietoihin. Kaikki lapset ohjattiin nielu- ja kitarisojen poistoleikkaukseen, mutta vain osa lapsista poti kohonnutta verenpainetta.

Lasten uniapneaoireet vähenivät huomattavasti leikkauksen ansiosta, tulokset osoittivat. Uniapneaan kuuluvat yölliset hengityskatkokset vähenivät keskimäärin 12 katkoksesta tunnissa keskimäärin kahteen katkokseen. Kohonnutta verenpainetta potevien verenpainemittaukset osoittivat lisäksi selvän verenpaineen laskun sekä yöllisessä että aamuverenpaineessa. Suotuisia verenpainevaikutuksia havaittiin myös muissa lapsissa, mutta ne eivät olleet yhtä suuria.

Aikuisilla uniapnean tiedetään Duodecimin mukaan liittyvän korkeaan verenpaineeseen, mutta lapsia koskevaa tutkimustietoa on paljon vähemmän. Nyt julkaistut tulokset viittaavatkinsaman ilmiön olevan havaittavissa jo osalla lapsista. Korkea verenpaine on merkittävä sydän- ja verisuonitautien riskitekijä. Jos tulokset varmistuvat lisätutkimuksissa, nielu- ja kitarisaleikkaus saattaa pienentää lasten riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin myöhemmin elämässä.

Tulokset julkaistiin lääketieteellisessä JAMA Otolaryngology – Head & Neck -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt