Turvaväleistä muistuttava kyltti Malmössä. Johan NILSSON / AFP / LEHTIKUVA

New York Times sanoo Ruotsia maailman varoittavaksi esimerkiksi

Maan epidemiastrategiaa kuvaillaan itseaiheutetuksi haavaksi.

New York Times -lehden mukaan Ruotsin koronaviruslinjaa voi pitää varoittavana esimerkkinä muulle maailmalle.

NYT kertoo Ruotsin toteuttaneen poikkeuksellisen kokeilun, jossa yhteiskunta pidettiin auki pandemiasta huolimatta. Ravintoloiden, kuntosalien, kauppojen, leikkipaikkojen ja koulujen sallittiin toimia lähes normaalisti koko loppukevään ajan.

Seurauksena oli tuhansia Covid-19-kuolemia, joilta vältyttiin kaikissa Ruotsin naapurimaissa. Löysä linja ei säästänyt maan taloutta kriisiltä.

– He eivät hyötyneet yhtään mitään. Se oli kuin itseaiheutettu haava, joka ei helpottanut taloudellista tilannetta, Peterson Institute for International Economics -ajatuspajan tutkija Jacob F. Kirkegaard sanoo.

Asukasmäärään suhteutettuna koronavirukseen on kuollut Ruotsissa 40 prosenttia enemmän ihmisiä kuin Yhdysvalloissa, 12 kertaa enemmän kuin Norjassa, seitsemän kertaa enemmän kuin Suomessa ja kuusi kertaa enemmän kuin Tanskassa.

Amerikkalaislehden mukaan Ruotsin kokemus on syytä huomioida Yhdysvalloissa ja Britanniassa, sillä rajoitusten ennenaikainen purkaminen voi johtaa tartuntatapausten kasvuun. Epidemiatilanne on heikentynyt viime viikkojen aikana monin paikoin Yhdysvalloissa.

Kokemus osoittaa, että kyseessä ei ole suoraviivainen valinta ihmishenkien pelastamisen ja taloudellisen hyödyn välillä.

Danske Bankin tutkimusjohtaja Thomas Harrin mukaan julkisen sektorin koko on vaikuttanut yksilöiden käyttäytymiseen pandemiassa. Yhdysvalloissa kuluttajat ovat olleet varovaisempia, sillä sairastuminen voi johtaa helpommin taloudellisiin ongelmiin.

– Se liittyy läheisesti hyvinvointivaltioon. [Pohjoismaissa] ei tarvitse olla yhtä huolissaan viruksesta, sillä valtio maksaa mahdolliset hoidot, Harr sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt