Verkkouutiset

Neuvostoliiton paraatit olivat USA:n vakoojien unelmakohde

Sotilasparaateissa esiteltiin avoimesti puna-armeijan tärkeimpiä asejärjestelmiä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Neuvostoliiton järjestämät massiiviset sotilasparaatit tarjosivat kylmän sodan huippuvuosina yllättävän avoimen ja herkullisen tilaisuuden länsimaiden tiedustelupalveluille.

National Security Archive -sivusto huomauttaa, että tavanomaisesti tarkoin varjellut asejärjestelmät tuotiin mahtipontisissa kulkueissa koko maailman nähtäville. Niitä tarkkailtiin satelliittien, ylilentojen ja paikalle lähetettyjen agenttien ottamien kuvien avulla. Paraateihin osallistuvien joukkojen perusteella voitiin tehdä johtopäätöksiä puna-armeijan sodanajan kokoonpanosta.

Neuvostojohdon kokoonpanoa paraatikorokkeella syynättiin myös äärimmäisen tarkasti, sillä sen uskottiin kertovan Kremlin sisäisistä valtarakenteista ja jännitteistä.

Yhdysvalloilla oli kylmän sodan aikana useita eri konetyyppejä, jotka pystyivät ottamaan tarkkoja tiedustelukuvia Neuvostoliitosta. Varsinaisia ylilentoja tehtiin silti vähän, sillä ne olivat luonteeltaan äärimmäisen provokatiivisia ja riskialttiita.

– Neuvostoliiton ilmatorjunta oli tehokasta, ja kuvattava maa-alue oli jättimäinen. U-2-lentokoneet kuvasivat noin 15 prosenttia maasta vuonna 1956 alkaneilla lennoilla. Ne loppuivat pysyvästi, kun Neuvostoliitto pudotti Gary Powersin tiedustelukoneen vuonna 1960, Smithsonian National Air & Space -museon kuraattori James E. David sanoo.

Yhdysvaltain vakoilusatelliittien ottamien kuvien laatu nousi U-2-lentokoneiden tasolle vuodesta 1963 lähtien. Kumpikaan menetelmä ei kuitenkaan tuottanut juurikaan tiedustelutietoa kriittisen tärkeistä yhdinohjuksista, jotka olivat yleensä piilossa suojarakennuksissa tai siiloissa.

Tiedustelua täydennettiin tavanomaisilla kameroilla, joita jaettiin runsaasti suurlähetystöjen henkilökunnalle, turisteille ja liikemiehille.

Vappuna ja lokakuun vallankumouksen muistopäivänä järjestettävät sotilasparaatit olivat erityisen herkullisia kohteita. Paraateja järjestettiin Moskovan lisäksi myös eri puolilla Neuvostoliittoa.

– Neuvostoliitto koki sotilasparaatien luoman kansallisen ylpeyden tärkeämmäksi kuin salaisuuksien suojaamisen, David pohtii.

Telatykkejä vappuparaatissa Moskovassa. / James E. David
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)