Tammikuun alussa 2021 päättyy toisen maksupalveludirektiivin siirtymäaika, ja vahvan tunnistamisen vaatimus koskee sen jälkeen kaikkea sähköisesti tapahtuvaa maksamista. LEHTIKUVA/PEKKA SAKKI

Nettiostosten maksamiseen jatkossa vahva tunnistautuminen

Oikeusministeriössä käynnistetään työ muutosten tekemiseksi kuluttajaluottoja koskevaan sääntelyyn.

Samalla arvioidaan, miten henkilöllisyyden todentaminen voitaisiin laajentaa koskemaan kaikkien kuluttajaluottosopimusten tekemistä.

– Jos esimerkiksi ostat verkosta pesukoneen, voit yleensä halutessasi maksaa sen luotolla erissä. Näitä luottoja voi saada nykyisin ilman asiakkaan huolellista tunnistamista. Vaikka väärinkäytöksiä ei kuluttajakaupassa juuri ole tullut tietoon, niiden mahdollisuuskin pitää kaikin keinoin pyrkiä estämään, sanoo oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.).

Vastaamon tietomurron yhteydessä vuotaneiden henkilötunnusten ja muiden yksilöä koskevien tunnistetietojen avulla on mahdollista tehdä petoksia. Tämä koskee myös kuluttajakauppaa.

– On äärimmäisen tärkeää tukea kaikin keinoin tämän rikoksen uhreja. Haluan, että estämme nykyistä paremmin ihmisten henkilötietojen väärinkäytön verkko-ostoksissa, Henriksson sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt