Tankkausta Nesteen huoltoasemalla Helsingin Suutarilassa 2018. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Neste vetäytyy vähittäiskaupasta Venäjältä

Venäläinen öljy-yritys ostaa Nesteen 75 asemaa ja terminaalin Pietarin alueelta.

Öljy-yhtiö Neste luopuu polttoaineen vähittäiskaupastaan Venäjällä. Yhtiö on allekirjoittanut sopimuksen vähittäiskaupan myynnistä venäläiselle öljy- ja kaasuyritykselle Tatneftille.

Kauppaan kuuluu 75 polttoaineasemaa Pietarin alueella sekä terminaali. Liiketoiminta on Nesteen mukaan menestyksekästä, ja työntekijöitä on noin tuhat.

– Nesteen tavoitteena on tulla globaaliksi johtajaksi uusiutuvissa ja kiertotalousratkaisuissa. Luopumalla Venäjän polttoaineen vähittäiskaupasta pystymme keskittymään ensisijaisiin strategisiin tavoitteisiimme, kertoo Nesteen toimitusjohtaja Peter Vanacker tiedotteessa.

Vanacker kertoo, että vuosien mittaan Neste on onnistunut kehittämään Pietarin alueella menestyksekästä liiketoimintaa, jossa on mukana noin tuhat työntekijää.

Marketing & Services -liiketoimintayksikön johtaja Panu Kopra puolestaan muistuttaa, että Nesteellä on yli tuhat asemaa kattava verkosto Suomessa ja Baltian maissa.

– Keskitymme kehittämään ratkaisujamme ja palveluitamme Suomessa ja Baltian maissa, joissa voimme toimittaa Neste MY uusiutuvaa dieseliä ja muita laadukkaita polttoaineita omista jalostamoistamme, hän toteaa.

Luopuminen vähittäiskaupasta Venäjällä ei vaikuta Marketing & Services -yksikön toimintaan Suomessa ja Baltian maissa.

Tatneftin vähittäismyyntiverkostossa on yli 600 omaa asemaa, ja se kuuluu Venäjän viiden suurimman ketjun joukkoon.

– Nesteen vähittäismyynnin osto Kaakkois-Venäjällä, joka on Tatneftin tärkeimpiä toiminta-alueita, on merkittävä askel kohti strategisia tavoitteitamme, joista yksi on markkinoida noin puolta omasta polttoainetuotannostamme kotimaassa, Tatneftin toimitusjohtaja Nail Maganov kertoo.

Yritysoston yhteydessä Tatneftin ja Nesteen välillä tehdyn erillisen sopimuksen mukaisesti asemaverkosto toimii Nesteen brändillä enintään viiden vuoden ajan.

Osapuolet ovat sopineet, että kauppahintaa ei julkaista.

Kaupan toteutuminen edellyttää Venäjän kilpailuviranomaisten hyväksyntää. Kaupan arvioidaan toteutuvan lopullisesti vuoden 2019 loppuun mennessä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt