Nesteellä on bensiinin vähittäismyynnistä noin neljänneksen ja dieselin myynnistä noin 40 prosentin osuus. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Neste varoittaa polttoaineen jakelun pysähtymisestä

Yhtiön mukaan lakko vaikuttaisi massiivisesti liikkumiseen koko Suomessa.

Nesteen mukaan metsä- ja kemianteollisuutta uhkaavilla lakoilla olisi erittäin mittavat yhteiskunnalliset ja inhimilliset haittavaikutukset koko Suomessa.

Teollisuusliitto, Paperiliitto ja Ammattiliitto Pro ovat ilmoittaneet aloittavansa kahden viikon lakon 27. tammikuuta, mikäli käynnissä olevissa työehtosopimusneuvotteluissa ei löydetä sopua. Lakko vaikuttaa merkittävästi myös Nesteeseen, sillä lakon myötä polttoainejakelu Nesteen jalostamoilla estyisi täysin.

Nesteen mukaan lakon kaltainen pitkäaikainen häiriö jakelussa uhkaa lamauttaa koko yhteiskunnan liikkumisen ja lämmityksen, pelastus- ja viranomaistoiminnan sekä elintarvikehuollon. Lisäksi se vaikeuttaisi merkittävästi Suomen vientitoimintaa monilla aloilla.

– Olemme erittäin huolissamme tilanteesta. Toivomme, että neuvottelujen osapuolet tekevät kaikkensa ratkaisun löytämiseksi, jotta mittavat vaikutukset yhteiskunnalle eivät toteudu, ja liikkumisen ja teollisen toiminnan turvallisuus voidaan taata. Kahden viikon lakkouhka öljynjalostuksessa on erittäin kriittinen tilanne, jolla on huomattavasti kahta viikkoa pidemmät seuraukset tuotannolle ja tuotteiden jakelulle, Nesteen henkilöstö-, HSSEQ- ja hankintajohtaja Hannele Jakosuo-Jansson sanoo yhtiön sivuilla.

Jos lakko toteutuu, Porvoon ja Naantalin jalostamoilta ei kahteen viikkoon lähde lainkaan polttoainetta. Nesteen mukaan talvi on poikkeuksellinen ja vaikea ajankohta jalostamon pysäyttämiselle, koska prosessin osat ja laitteistot altistuvat jäätymiselle.

Jäätymisestä aiheutuu prosessin käynnistymisen viivästyksiä, jolloin tuotannon normaalitilaan saattaminen ja tuotteiden jakelu markkinoille vaikeutuu. Yhtiön mukaan jäätyminen voi pahimmillaan aiheuttaa vakavia laiterikkoja ja sen seurauksena prosessin vuotoriskin ja räjähdysvaaran. Tämän takia jalostamon suunniteltuja huoltoseisokkeja ei koskaan ajoiteta talvikaudelle.

– Lakon kaltainen poikkeustilanne aiheuttaa aina kohonneen laiterikko-, henkilöturvallisuus- ja ympäristöriskin, jota talviolosuhteet voimistavat. Edellä mainittujen tosiasioiden valossa lakosta johtuva jalostamon pysäytys sydäntalvella on erittäin riskialtis toimenpide ja sen kerrannaisvaikutukset olisivat hyvin laajat, Nesteen Öljytuotteet-liiketoimintayksikön johtaja Marko Pekkola toteaa.

LUE MYÖS:

Varoitus lakoista HS:lle: Polttoaine vaarassa loppua huoltamoilta (VU 14.1.2020)

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt