Verkkouutiset

Neljä viidestä pelkää talouskriisiä

Ilmastonmuutos ei ole enää suomalaisten suurimpia uhkakuvia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA:n kyselyn mukaan laajamittainen talouskriisi on noussut suomalaisten suurimmaksi uhkakuvaksi.

Vielä vuonna 2018 eniten huolta aiheuttanut ilmaston lämpeneminen putosi vasta neljännelle sijalle EVA:n Arvo- ja asennetutkimuksessa. 77 prosenttia vastaajista mainitsi laajamittaisen talouskriisin uhkakuvaksi sekä 72 prosenttia pandemioiden ja tarttuvien tautien riskin.

Ilmastonmuutoksesta huolissaan olevien osuus on laskenut kymmenen prosenttiyksikköä 66 prosenttiin. Talouskriisin ja pandemioiden lisäksi suomalaisten uhkakuvissa ilmastonmuutoksen edellä on myös hallitsematon siirtolaisaalto Eurooppaan, jota pitää uhkana 67 prosenttia suomalaisista.

– EVA:n pandemiakevään 2020 Arvo- ja asennetutkimuksen kysely piirtää kokonaisuudessaan kuvan, jossa taloudelliset huolet nousevat suomalaisilla ohi terveydellisten huolien. Kun kansalaisilta kysyttiin, kuinka suurena uhkana he pitävät koronavirusepidemiaa toisaalta terveyden ja toisaalta talouden ja toimeentulon kannalta, talous nousi siinäkin kysymyksessä terveyden edelle, toimituspäällikkö Sami Metelinen toteaa tiedotteessa.

– Suomalaiset näkevät talouden tilan lähivuosina melko synkkänä, mutta ovat valmiita toimiin, että talous saadaan nousuun, Metelinen jatkaa.

Talouskriisi ja pandemia ovat lähes kaikkien suomalaisten mielestä uhkia väestöryhmään katsomatta. Ilmaston lämpeneminen ja siirtolaisaallon pelko jakavat sen sijaan kansaa.

Siirtolaisaallosta ovat eniten huolissaan perussuomalaisten kannattajat. Vuoteen 2018 verrattuna siirtolaisaaltoa uhkana pitävien osuus on kasvanut erityisesti vasemmistoliiton, keskustan ja vihreiden äänestäjien joukossa.

Naisista 78 prosenttia pitää ilmaston lämpenemistä uhkana ja miehistä vain 54 prosenttia. Verrattuna kahden vuoden takaiseen naisten asenteet ovat pysyneet likimain samoina, mutta miesten asenteissa on tapahtunut 15 prosenttiyksikön pudotus.

Tulokset perustuvat 2 060 henkilön antamiin vastauksiin maalis–huhtikuun vaihteessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)