Keskustan kansanedustaja Anne Kalmari. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

Naudanliha pois yliopiston ravintoloista – ”kasvismafia vie oikeuden valita”

Helsingin yliopiston ravintolat lopettavat naudanlihan tarjoilun kokonaan.

UniCafe-ravintolat luopuvat naudanlihan tarjoamisesta kokonaan helmikuusta 2020 alkaen. Naudanlihan poistaminen ravintoloiden tarjonnasta vähentää Ylvan ravintolaliiketoiminnan raaka-aineiden hiilijalanjälkeä 11 prosenttia vuodessa.

– Luovumme naudanlihasta, sillä se on yksi tehokkaimmista tavoista pienentää hiilijalanjälkeämme. Muutos tehdään ruokafilosofiamme mukaisesti: vastuullisesti, mausta tinkimättä. Kunnianhimoisella tuotekehityksellä olemme halunneet varmistaa, että naudan korvaavat vaihtoehdot ovat entistä herkullisempia, perustelee UniCafen liiketoimintajohtaja Leena Pihlajamäki.

Keskustan kansanedustaja Anne Kalmarin mukaan todennäköinen seuraus on, että pääosin kotimaisen naudanlihan korvaa pääosin ulkomainen tuontiruoka maailman ääristä rahdatuista kasviksista alkaen.

– Miten tämä vähentää päästöjä, hän kysyy?

Kalmarin mukaan on syytä muistaa, että kotimaisessa naudanlihantuotannossa ei käytetä soijaa tai palmuöjyä, joiden tuotanto uhkaa sademetsiä.

– Sen sijaan naudat huolehtivat kulttuurimaisemista ja monimuotoisuudesta laiduntamalla. Uhanalaisista lajeista lähes kolmannes sijaitsee perinnebiotoopeilla. Mitä mieltä yliopiston suunnalla ollaan monimuotoisuuden säilyttämisestä, tiedustelee Kalmari

Hänen mukaansa päätös on täysin epäjohdonmukainen myös siitä näkökulmasta, että Helsingin yliopisto kuitenkin tuottaa niin naudanlihaa kuin maitoa sekä kouluttaa alan asiantuntijoita.

– Aiotaanko siis myös yliopiston maa- ja metsätaloustieteellinen tiedekunta lopettaa?

Kalmari toteaa, että todellisuudessa kyse on ideologisesta ratkaisusta.

– On kestämätöntä, että ”kasvismafia” yrittää ilmastonmuutoksen varjolla viedä toisilta ihmisiltä oikeuden syödä, mitä itse haluavat. Miksi opiskelijat eivät saa itse valita ja päättää, mitä lautaselleen ottavat?

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt