Verkkouutiset

Naton tunnistuskuvat yli 60 vuoden ajalta – kaikissa sama Venäjän pommikone

Strateginen Tu-95-pommittaja on lentänyt 1950-luvulta lähtien.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Jotkin asiat on tehty kestämään”, todetaan verkossa kiertävän tunnistuslentokuvien sarjassa.  Alta löytyvissä 1950- ja 1960-luvuilta nykyhetkeen ulottuvissa amerikkalaisisssa ja brittiläisissä kuvasarjoissa näkyy, miten hävittäjäkoneet ovat kehittyneet – ja eräs venäläinen pommikone pysynyt ennallaan.

Kaikissa kuvissa on nimittäin ensin Neuvostoliiton ja sitten Venäjän ilmavoimien strategisen pommikonelaivaston selkäranka, Tu-95. Natossa ”Karhuna” tunnettu pommikone lensi ensilentonsa jo vuonna 1952. Se otettiin palveluskäyttöön neljä vuotta myöhemmin. Kaikkiaan konetta valmistettiin yli 500 kappaletta 1950-1990-luvuilla.

Pommittajan historiaa tässä valottavan National Interestin mukaan kylmän sodan jäänne sai odottaa ensimmäistä taistelutehtäväänsä peräti 59 vuotta. Tu-95-koneet ampuivat ensimmäiset oikeat laukauksensa osana Venäjän Syyrian operaatiota syksyllä 2015, kun Venäjä teki risteilyohjusiskun Syyrian kapinallisten asemiin.

Tu-95 suunniteltiin toisen maailmansodan jälkeen iskemään Venäjältä manner-Yhdysvaltoihin. Kone päätettiin varustaa potkuriturbiineilla suihkumoottoreiden sijaan, koska tuohon aikaan jälkimmäiset eivät olleet riittävän taloudellisia. Tu-95 on ainoa edelleen käytössä oleva potkuriturbiineilla varustettu pommikone. Sen moottoreissa käytetään poikkeuksellisesti kahta vastakkain pyörivää potkuria. Tämä merkitsee suurta huippunopeutta, mutta myös käsittämätöntä meteliä. Jotkut pitävätkin venäläispommittajaa maailmanhistorian äänekkäimpänä lentokoneena.

Kylmän sodan todellisessa sotatilanteessa Neuvostoliiton suunnitelmana oli lähettää valtavat määrät yksittäisiä Tu-95-pommikoneita tiputtamaan ydinpommeja amerikkalaiskohteisiin. Vaikka ilmapuolustus pysäyttäisikin valtaosan tunkeilijoista, järkeiltiin Neuvostoliiton sodanjohdossa, että riittävän moni valtavista pommikoneista pääsisi läpi. Tu-95:t suorittavat edelleen pitkiä partiolentoja Venäjältä aina Yhdysvaltojen rannikolle asti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)