Venäläinen Tupolev Tu-160 strateginen pommikone. LEHTIKUVA / HANDOUT / ILMAVOIMAT

Naton koneet nousivat kahta Venäjän pommittajaa vastaan

Tämänvuotisten hälytysten määrä on jo ylittänyt viimevuotisen.

Norja asevoimien tiedottaja majuri Brynjar Stordal kertoo, että maanantaina oli ilmassa kaksi Bodosta lähtenyttä Naton QRA-konetta (Quick Reaction Alert). Britannian ilmavoimien mukaan venäläiskoneet tunnistettiin visuaalisesti kahdeksi Tu-160 Blackjack-tunnuksen mukaiseksi yliäänipommikoneeksi.

Stordalin mukaan Norjan ilmatilan ulkopuolella tunnistettiin viikonloppuna kaksi venäläistä Tu-142-lentokonetta. The Barents Observerin mukaan koneet jatkoivat etelään Englannin pohjoisosiin ennen paluutaan. Kaksi viikkoa sitten Yhdysvaltain laivaston sukellusvene Seawolf ilmestyi Tromssan ulkopuolelle Pohjois-Norjassa miehistön vaihtamiseksi.

Syyskuun 14. päivään mennessä Norjan hävittäjät ovat olleet Naton hälytyksessä 41 kertaa. Vuonna 2019 QRA-lähtöjä oli 38. Venäläiskoneita tunnistettiin viime vuonna 83, mikä on yksi vähemmän kuin vuonna 2020 tähän saakka.

Norjan asevoimien päämaja koorostaa, että sillä on eri keinoja tunnistaa Venäjän sotilaslentokoneet, joten hälytyksiin vastaaminen ei anna asiasta kokonaiskuvaa.

Viime viikolla Norjan, Britannian, Yhdysvaltojen ja Tanskan merivalvontakoneet kohtasivat päivittäin venäläishävittäjiä Barentsinmeren kansainvälisessä ilmatilassa, kun neljän maan Nato-meriryhmä harjoitteli navigointia alueella.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt