Norjan, Suomen ja Naton liput norjalaisessa sotalaivassa Turun satamassa. LEHTIKUVA / RONI LEHTI

Naton jättiharjoitus Norjaan – ”Suomen mukanaolo voi ärsyttää”

Norjassa järjestetetään ensi vuonna sen historian suurin sotaharjoitus.

Naton Trident Juncture -sotaharjoitus järjestetään ensi vuonna Norjassa. VG:n mukaan näyttää siltä, että harjoituksesta on tulossa Norjan historian suurin.

Harjoitukseen osallistuu näillä näkymin peräti 35 000 sotilasta, 130 lentokonetta ja 60-70 sota-alusta. Harjoitus alkaa lokakuun 15. päivänä ja loppuu marraskuun 7. päivänä.

Valtaosa harjoituksesta koostuu meri- ja ilmaoperaatioista Norjassa ja sen lähiympäristössä. Maajoukkojen harjoitukset keskittyvät maan keskiosiin – siis kauas Venäjän ja Norjan rajasta pohjoisessa.

– Harjoitus on meille tärkeä, koska se tukee haluamme suurempiin merioperaatioihin. Mutta se on tärkeä myös siksi, että se tukee Naton perinteistä tehtävää, sen oman alueen puolustusta, Norjan puolustusministeri Frank Bakke-Jensen toteaa.

Harjoitukseen osallistuu myös Naton kumppaneita, jotka eivät ole sen jäseniä. Mukana ovat muun muassa Suomi ja Ruotsi. VG:n mukaan harjoituksessa saatetaan operoida myös suomalaisilta ja ruotsalaisilta lentokentiltä. Myös Ukraina ja Georgia osallistuvat harjoitukseen. Venäjän kiistakumppanit eivät kuitenkaan lähetä Norjaan varsinaisia joukkoja. Harjoituksiin saapuu vain pieni määrä upseereita.

Puolustusministeri Bakke-Jensenin mukaan suomalaisten ja ruotsalaisten osallistuminen voi herättää keskustelua.

– Ruotsi ja Suomi ovat mukana harjoituksessa, joten jos joku päättää ärsyyntyä, voi tällaista maalailla, hän toteaa.

 

Lue myös:

Venäjän kerrotaan harjoitelleen Zapadissa hyökkäystä Norjan Huippuvuorille

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt