Verkkouutiset

Natoko se on miehittänyt Krimin? Ben Zyskowiczilla Venäjä-yhteenotto eduskunnassa

Vasemmistoliiton Markus Mustajärven mukaan syypäitä kiristyneelle tilanteelle ovat sekä Venäjä että Nato.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan ulko- ja turvallisuuspoliittisessa keskustelussa vasemmistoliiton Markus Mustajärvi ja kokoomuksen Ben Zyskowicz kävivät osaväittelyn keskenään.

Ensin Ben Zyskowicz huomautti, että Markus Mustajärvi ei ollut ollut puheenvuorossaan samaa mieltä siitä, että nimenomaan Venäjän toiminta on lisännyt jännitystä Itämeren alueella.

– Jos nyt ajatellaan tilannetta esimerkiksi viisi vuotta sitten. Edustaja Mustajärvi. Mitä sen jälkeen on tapahtunut? Ovatko Yhdysvallat, Baltian maat, Puola ja muut yhtäkkiä ruvenneet hirveästi varustautumaan ja uhkaamaan Venäjää? Vai onkohan käynyt niin, että Venäjä on miehittänyt ja laittomasti itseensä liittänyt Krimin niemimaan, jonka seurauksena Baltian maat ja Puola ovat vaatineet Naton läsnäoloa nykyistä vahvemmin, Ben Zyskowicz kysyi.

Markus Mustajärvi vastasi, ettei vasemmistoliiton kantoja kannata yrittää vängätä muuksi kuin ne ovat. Hänen mukaansa myös ulkoasiainvaliokunnan selonteossa ”tuodaan paljon asiallisemmin esille se, Itämeren alueen varustautumisessa on myös muita kuin Venäjä mukana”.

– Nuo sota-alusten luvut ovat kiistattomia faktoja. Ne osoittavat sen, että sekä Venäjä että Nato-maat varustautuvat Itämeren alueella. Jos se kerran on lääke rauhan turvaamiseksi, niin minkä ihmeen takia silloin aikanaan kannatti kylmä sota edes lopettaa jos raudan kasaaminen rajalle lisää turvallisuutta, Markus Mustajärvi sanoi.

Ben Zyskowicz kiisti olevansa sitä mieltä, että lisää rautaa tarkoittaa aina lisää turvallisuutta.

– Mutta en millään tavoin voi hyväksyä tällaista jollain tavoin symmetriaan pyrkivää ajattelua, että Itämeren ja yleensä Euroopan kiristynyt turvallisuustilanne olisi seurausta yhä paljon Venäjästä kuin Natosta, Ben Zyskowicz sanoi.

– Natoko se on rikkonut kansainvälisiä sopimuksia? Natoko se on miehittänyt Krimin niemimaan? Natoko se on aloittanut sodat Itä-Ukrainassa Ukrainaa vastaan?

– Edustaja Mustajärvi, voi olla että olette ikänne ollut Yhdysvaltoja kritisoimassa ja voi olla vaikea hyväksyä tosiasiat tässä suhteessa, mutta Venäjän toiminta on aiheuttanut nykyisen tilanteen Itämeren alueella, Zyskowicz päätti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)