Verkkouutiset

Natoa varoitetaan: Kiinaa ja Venäjää ei pidä niputtaa yhteen

Tutkijan mukaan maiden hyviä välejä ei kannata ylikorostaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Läntisen puolustusliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin kuvaili Financial Timesille antamassaan haastattelussa Naton muuttunutta lähestymistapaa Kiinan ja Venäjän parantuneisiin suhteisiin.

– Tähän asiaan herääminen on tervetullutta verrattuna vuosia jatkuneeseen tietämättömyyteen. Silti virheelliseen analyysiin perustuvat johtopäätökset, jotka ylikorostavat Kiinan ja Venäjän hyviä välejä, voivat johtaa vakaviin virheisiin, toteaa Moskovan Carnegie-keskuksessa työskentelevä politiikan tutkija Alexander Gabuev Twitterissä.

Stoltenberg korostaa haastattelussa Kiinan luomaa turvallisuushaastetta Natolle ja toteaa, että puolustusliiton pitäisi kohdella Kiinaa ja Venäjää yhden ja saman ongelman eri osina. Siten Kiinaa ja Venäjää ei pitäisi nähdä erillisinä uhkina. Kiina ja Venäjä tekevät hänen mukaansa tiivistä yhteistyötä.

Alexander Gabuev muistuttaa, että Naton pääsihteeri toteaa ensimmäistä kertaa Venäjän ja Kiinan lähentymisen aiheuttavan vakavan haasteen puolustusliitolle ja että Kiinan ja Venäjän syvenevä kumppanuus on suurempi ongelma kuin vain osiensa summa.

– Tämä selväsanainen lausunto on tervetullut poikkeus edellisistä vuosista, jolloin useimmat länsimaiset päättäjät uskoivat, että Kiinan ja Venäjän välit eivät ole lähentyneet tai että syvenevällä kumppanuudella ei ole strategisia vaikutuksia Yhdysvalloille ja sen liittolaisille Euroopassa ja Aasiassa, Gabuev sanoo.

– Venäjä ja Kiina lähentyvät toisiaan, ja prosessin taustalla on perustavanlaatuisia tekijöitä, jotka eivät ole länsimaiden hallittavissa (tarve ylläpitää rauhaa pitkällä rajaviivalla, taloudellinen vastavuoroisuus, hallintojen samankaltaisuuksien lisääntyminen), sekä tietyt länsimaiden poliittiset toimet, kuten pakotteet.

Gabuevin mukaan ei kuitenkaan kannata tehdä liian pitkälle meneviä oletuksia.

– Oletus siitä, että Kiina ja Venäjä ovat yksi haaste (kuten tosiasialliset liittolaiset ilman virallista liittoa) kahden yhä enemmän toisiinsa kytkeytyvän mutta silti erillisen haasteen sijasta, liioittelee Kiinan ja Venäjän välisen yhteistyön nykyistä tasoa ja jättää huomiotta tärkeitä vivahteita.

– Esimerkiksi Venäjä ja Kiina ovat molemmat aktiivisia Natoa vastaan suunnatuissa disinformaatiokampanjoissa, mutta maat toimivat pikemminkin rinnakkain kuin yhteistyössä.

Yhtenä syynä tähän on Gabuevin mukaan molemminpuolinen epäluottamus. Esimerkiksi Venäjän turvallisuuspalvelu FSB on silminnähden epätyytyväinen Kiinan turvallisuuspalvelu MSS:n aggressiiviseen kybervakoiluun ja rekrytointiin Venäjällä.

– Jos Kiina ja Venäjä niputetaan yhteen näennäiseen liittoon, jota pitää torjua yhteisen työkalupakin avulla, länsimaat saattavat luoda itsensä täyttävän ennustuksen. Siinä yhteennivottu kaksiosainen laajenemispyrkimysten estäminen johtaa Kiinan ja Venäjän entistä tiiviimpään yhteistyöhön, joka puolestaan johtaa lisääntyvään painostukseen Yhdysvaltoja kohtaan.

LUE MYÖS:

Nato varoittaa: Kiina lähestyy meitä

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)