Verkkouutiset

Vladimir Putin. LEHTIKUVA / AFP Alexey Nikolsky

Natoa kehotetaan valmistautumaan: Vladimir Putinilla on ollut mielessään jotain muuta

Venäjän presidentin aikeet olivat näkyvissä jo hänen ensimmäisen vuosikymmenensä aikana.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kun USA ja Nato neuvottelevat Venäjän kanssa tällä viikolla, niiden on Yhdysvaltain entisen Nato-suurlähettilään Kurt Volkerin mukaan hyväksyttävä vakava todellisuus.

– (Venäjän presidentti) Vladimir Putin on päättänyt rakentaa uudelleen Venäjän imperiumin, Volker kirjoittaa Center for European Policy Analysis -ajatushautomon artikkelissa.

– Kun Vladimir Putinista tuli Venäjän presidentti 21 vuotta sitten, hän ilmoitti aikovansa palauttaa Venäjän suuruuden.

Volker muistuttaa, kuinka tuolloin vuosikymmenen verran jatkuneen villinä rehottaneen kapitalismin, korruption sekä lain ja järjestyksen murtumisen jälkeen monet venäläiset ja ulkopuoliset tarkkailijat pitivät Putinin sanoja tarpeellisena demokratiaa vahvistavana korjauksena.

– Kuitenkin kaksi vuosikymmentä myöhemmin on ilmeistä, että hänellä oli mielessään jotain muuta. Kuvailtuaan Neuvostoliiton romahtamista 1900-luvun suurimmaksi tragediaksi Putin on aloittanut hankkeen Venäjän imperiumin palauttamiseksi Euroopassa ja Euraasiassa.

Kurt Volker toimi USA:n suurlähettiläänä Natossa 2008–2009. Hän on toiminut myös maansa Eurooppa-asioista vastaavana apulaisulkoministerinä 2005–2007 ja erityisedustajana Ukrainassa 2017–2019.

Volkerin mukaan useat elementit olivat keskeisiä Putinin hankkeessa, ja ne olivat näkyvissä jo hänen ensimmäisen vuosikymmenensä aikana.

– Venäjän asevoimien uudelleenrakentaminen, Venäjän ydinarsenaalin modernisointi ja laajentaminen, Venäjän tiedustelupalvelujen ja -toiminnan elvyttäminen ja laajentaminen, venäläisten tiedotusvälineiden haltuunotto, valtion teollisuuden lujittaminen sekä kaiken poliittisen opposition heikentäminen (nykyään avoin lamauttaminen) hänen Yhtenäinen Venäjä -puolueensa hyväksi.

– Venäjän vaaleja on nyt väärennetty laajasti.

Volkerin mukaan seuraava askel otettiin vuonna 2007 Münchenin turvallisuuskonferenssissa, kun Putin ilmoitti puheessaan Venäjän hylkäävän olemassa olevan eurooppalaisen turvallisuusarkkitehtuurin.

– Tuolloin Venäjä oli jo ilmoittanut, ettei se enää noudata Tavanomaiset aseet Euroopassa (TAE) -sopimusta ja että se vastustaa jyrkästi Naton ohjuspuolustussuunnitelmia, joita oli aiemmin kehitetty yhteistyössä Venäjän kanssa.

– Venäjä kieltäytyi myös kunnioittamasta isäntämaan suostumuksen periaatetta suurelta osin ei-toivottujen joukkojensa kohdalla Georgiassa ja Moldovassa ja alkoi jättää huomiotta Wienin yleissopimuksen joukkojen keskittämistä, harjoituksia ja avoimuutta koskevia rajoituksia. Myöhemmin se rikkoi keskipitkän kantaman ja lyhyemmän kantaman ohjuksia koskevaa sopimusta (INF) ja alkoi kieltää Open Skies -sopimuksen nojalla pyydettyjä ylilentoja.

”Kylmän sodan jälkeinen aika loppuu”

Volker kertoo, kuinka Putin on alkanut kerätä entisiä Neuvostoliiton alueita yhteen vahvistettuaan Venäjän kyvykkyyksiä ja sotilaallista asemaa länteen nähden.

– Viimeisten kahden vuoden aikana hän on valvonut Valko-Venäjän turvallisuuskoneiston ja tiedotusvälineiden haltuunottoa, venäläisten rauhanturvajoukkojen sijoittamista Vuoristo-Karabahiin, Kazakstanin turvallisuuskoneiston ja tiedotusvälineiden valtaamista sekä massiivista joukkojen ja kaluston keskittämistä Ukrainan rajalle.

– Tämä kaikki on tapahtunut Venäjän vuonna 2014 suorittaman Krimin laittoman liittämisen ja Donbassin alueen eri osien miehityksen lisäksi. Venäjä myös miehitti Abhasian ja Etelä-Ossetian vuonna 2008, ja sillä on ollut pitkään Transnistriassa vahva sotilaallinen läsnäolo.

Hänen mukaansa Venäjän Yhdysvalloille ja Natolle joulukuussa esittämät sopimustekstit tekevät selväksi, että Venäjä pyrkii kumoamaan vuoden 1975 Helsingin päätösasiakirjasta lähtien vallinneen eurooppalaisen turvallisuusarkkitehtuurin ja palaamaan sen sijaan Jaltan kaltaiseen Euroopan jakoon – Lännen ja Venäjän etupiireihin.

– Venäjän esittämät tekstit haastavat suoraan useita Helsingin sopimuksen elementtejä: valtioiden oikeus valita omat turvallisuusliittonsa; muiden valtioiden sisäisiin asioihin puuttumattomuus; sitoumus pidättäytyä uhkauksesta tai voiman käytöstä; ja sen hyväksyminen, että kansainvälisiä rajoja ei voida muuttaa väkisin.

– On selvää, että Yhdysvallat ja Eurooppa hylkäävät nämä Venäjän vaatimukset. Mutta siitä tuskin on kysymys. Joulukuussa 2022 tulee kuluneeksi 100 vuotta Neuvostoliiton perustamisesta entisen Venäjän keisarikunnan alueelle. Näyttää siltä, että Putin aikoo juhlia tuota vuosipäivää perustettuaan uuden Venäjän imperiumin ja hän tukee sitä sotilaallisella voimalla lännen protesteista huolimatta.

Volker korostaa, että tämän uuden todellisuuden ymmärtäminen on Naton johtajien haaste tulevina kuukausina ja vuosina.

– Jotta vapautta ja turvallisuutta voidaan ylläpitää Euroopassa, Naton on oltava valmis palaamaan sellaisen sotilaallisen läsnäolon ja valppauden tasolle, jota ei ole nähty vuosikymmeniin.

– Kylmän sodan jälkeinen aika lähenee loppuaan. Se, mitä seuraavaksi tulee, ei ehkä ole uusi kylmä sota, mutta se ei ole myöskään rauhan ja turvallisuuden aika, jota olemme kauan etsineet. Naton on oltava valmis.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)