Verkkouutiset

”Nato voi turvata Eurooppaa yhtä lailla geopoliittisilta haasteilta kuin ihmissalakuljetukselta”

Tutkijan mukaan Naton operaatio Välimerellä edustaa juuri sitä, mitä EU:n yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan pitäisi olla:
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Naton mukaantulo Välimeren ihmissalakuljettajien torjuntaan ja siirtolaiskriisin ratkaisuun kohentaa Euroopan turvallisuustilannetta, arvioidaan Ulkopoliittisen instituutin tuoreessa kommenttijulkaisussa Luoko Nato nahkansa?

Julkaisun on kirjoittanut Carrie Weintraub, joka vierailee instituutin Globaali turvallisuus – tutkimusohjelmassa Fulbright-stipendiaattina.

Weintraubin mukaan Naton operaatio Välimerellä edustaa juuri sitä, mitä EU:n yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan pitäisi olla: siviilikriisien ratkomista sotilaallisin keinoin.

Naton osallistuminen Välimeren valvontaan voi hänen mielestään vaikuttaa myös sotilasliiton omaan tulevaisuuteen. Välimeren operaatio on ensimmäinen kerta, kun Nato suojaa jäsentensä rajoja ei-sotilaallisilta uhkilta.

Operaatio on myös selvä irtiotto Naton tavanomaisesta toiminnasta. Siinä on kyse valvonnasta ja tiedonkeruusta, mutta Nato ei tule itse toimimaan keräämänsä tiedon perusteella.

Weintraub arvioi, että Naton muutos aiempaa monipuolisemmaksi kriisinhallintaorganisaatioksi voidaan nähdä Euroopan turvallisuuden kannalta myönteisenä kehityksenä.

Kehitysuunta voi hänen mukaansa olla mieleinen etenkin Naton ulkopuolisille EU-maille, jotka kaipaavat kohennusta rajaturvallisuuteen. Toisaalta Naton toimenkuvan ja toimintakykyjen laajeneminen voi antaa Venäjälle yllykkeen haastaa Eurooppaa yhä enemmän.

Välimeren-operaation kenties merkittävin seikka on Weintraubin mukaan kuitenkin siinä, että se auttaa ymmärtämään Eurooppaan kohdistuvia hybridiuhkia ja osoittaa Naton kyvyn vastata näihin uhkiin.

Hän muistuttaa, ett hybridisodankäynti yhdistää perinteisen sodankäynnin muodot epätavallisiin keinoihin ja kybertaktiikkaan, joihin vastaaminen edellyttää sotilaallisten keinojen ohella siviilipuolen keinoja.

– Naton toiminnan laajentuminen aiempaa enemmän ei-sotilaallisen turvallisuuden suuntaan voi olla tervetullutta EU:n kannalta. Nato on organisaatio, joka voi turvata Eurooppaa yhtä lailla geopoliittisilta haasteilta kuin ihmissalakuljetukselta, Weintraub kirjoittaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)