Verkkouutiset

Nato-pomo: Nämä sopimukset Venäjä on allekirjoittanut ja unohtanut

Vladimir Putin pelkää värivallankumousta, arvioi Naton apulaispääsihteeri Alexander Vershbow.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sotilasliitto Naton apulaispääsihteeri, yhdysvaltalainen Alexander Vershbow vaatii Venäjää pitämään jälleen kiinni sopimuksista, jotka se on allekirjoittanut ja joiden tekstejä se on ollut laatimassa.

– Haluamme, että Venäjä muuttaa käyttäytymistään, kunnioittaa niitä hyviä sääntöjä joihin se aiemmin sitoutui, ja palaa tekemään yhteistyötä, joka on tuonut kaikille kansoille lisää vapautta, vaurautta ja mahdollisuuksia, Vershbow sanoi maanantaina Oslossa.

Hän muistuttaa, että jo Venäjän edeltäjä Neuvostoliitto allekirjoitti Helsingissä Etyj-sopimuksen, joka tähtäsi länsi- ja itä-blokkien suhteiden parantamiseen. Sopimus sai jatkoa vuonna 1990 Pariisissa, jossa allekirjoitettiin ”kylmän sodan rauhansopimus”. Neuvostoliitto oli allekirjoittajien joukossa.

Vuonna 1994 Venäjä allekirjoitti Budapestin sopimuksen (Budapest Memorandum), jossa Ukraina luovutti ydinaseensa Venäjälle. Venäjä sitoutui kunnioittamaan Ukrainan rajoja.

Vuonna 1997 Nato ja Venäjä solmivat yhteistyösopimuksen ja sopivat, että ne eivät pidä toisiaan vihollisina, vaan työskentelevät yhdessä ”kestävän ja kattavan rauhan” puolesta.

Vershbow’n mukaan sopimus on edelleen voimassa. Hän ihmetteleekin, miksi Venäjä on tuoreessa sotilasdoktriinissaan määritellyt Naton vihollisekseen.

– Venäjä ei ole antanut selitystä sille, miksi ja miten Nato uhkaa sitä.

Hän uskoo, että syyt piilevät Venäjän sisäpolitiikassa.

– (Venäjän presidentti Vladimir) Putin pelkää omaa värivallankumousta.

Termillä tarkoitetaan Itä-Euroopassa tapahtuvaa vallanvaihtoa.

Vershbow lisää, että Venäjä ei enää noudata tavanomaisten aseiden sopimusta Euroopassa. Sopimus on allekirjoitettu kylmän sodan aikana. Venäjä ei Vershbow’n mukaan noudata myöskään vuonna 2002 käyttöön otettua Avoin taivas -sopimusta, joka sallii tarkkailu- ja ilmakuvauslennot osallistujamaiden ilmatilassa vastavuoroisuusperiaatteella.

Venäjä on todennut, että Nato on laajentunut itään vastoin Venäjän tahtoa. Vershbow vastaa tähän, että Nato ei ole sijoittanut uusiin jäsenmaihin merkittäviä taistelujoukkoja eikä ydinaseita.

– Olemme pitäneet näistä kiinni huolimatta Venäjän aggressioista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)