Verkkouutiset

Nato-komentaja näkee LM:ssa Suomen vahvana liittolaisena

Brittikomentaja ei epäröi käyttäessään Suomesta sanaa liittolainen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– JEF-joukkojen ja muiden harjoitusten kautta meillä on yhteisymmärrys ja vahva suhde, vaikka Suomi ei olekaan osa Natoa. Me näemme Suomen vahvana liittolaisena, sanoo brittieversti Paul Clayton Lännen Medialle. Hän komentaa Viron Nato-pataljoonaa ja Puolan brittivalmiusjoukkoja.

– JEF on samanmielisten liittolaisten yhteistyötä kriisiaikoja varten, hän korosraa.

Suomi on mukana JEF-puolustusyhteistyössä. JEF tulee sanoista Joint Expeditionary Force, suomeksi yhteinen sotilasretkikunta, eli käytännössä nopean toiminnan joukot. Sen suurin sotilasmahti on Britannia, ja nopea osasto pohjaa muun muassa Britannian laivastoon, ilmavoimiin ja merijalkaväkeen.

JEF-yhteistyön maat ovat Britannian lisäksi Hollanti, Baltian maat sekä Pohjoismaat Islantia lukuun ottamatta.

Clayton arvostaa Suomen 280[nbsp]000 sotilaan reserviä.

– Suomi muodostaa vahvan pohjoisen rintaman. Venäjä ei pysty uhkaamaan Baltiaa sivustasta, hän sanoo.

Jos Suomi joutuisi aseelliseen konfliktiin Venäjää vastaan, nopeasti liikkuvia JEF-joukkoja ei automaattisesti suunnattaisi Suomeen. JEF-joukot eivät ole osa Natoa, eikä Nato päätä, mihin joukot sijoitettaisiin. JEF-joukot voivat toimia joko suoraan omasta päätöksestään tai YK:n tai Naton pyynnöstä.

– Nato katsoo, mikä on paras paikka käyttää joukkojamme. Se voi olla Suomi, mutta se voi olla myös Keski-Eurooppa. Kriisi tuskin olisi yhdessä paikassa, vaan koko rintaman leveydellä, arvioi Clayton.

Vastauksesta voisi tulkita, että kummassakaan vaihtoehdossa Suomi tuskin sotisi yksin Venäjää vastaan.

Claytonin mukaan jo Nato-joukkojen läsnäolo estää Venäjän hyökkäysaikeet Baltiaan.

– Se lisää strategisen pelotteen. Baltiassa on yhdeksäntoista Nato-maan sotilaita. Se viestii Venäjälle, että olemme täällä yhteisvoimin. Älkää tulko rajan yli, sanoo Clayton.

Viron puolustusvoimien Suomen sotilasattasean, everstiluutnantti Tomas Uustalin mukaan sillä ei ole merkitystä, että Suomi ei ole Naton jäsen.

– Suomi kuuluu Naton laajennettujen mahdollisuuksien kumppaneihin ja kuulumme molemmat EU:hun. Näissä merkeissä yhteistyömme on täysin ymmärrettävää, hän toteaa LM:lle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)