X
SULJE MAINOS
Amerikkalaissotilaat kokoavat helikopteria Belgiassa. LEHTIKUVA / AFP Emmanuel Dunand

Nato-joukot menivät someen viritettyyn ansaan

Tiedustelijat saivat valeprofiileilla tarkkoja tietoja harjoituksessa olleiden joukkojen kokoonpanosta ja liikkeistä.

Yli 150 Nato-sotilasta meni puolustusliiton omille joukoilleen järjestämään sosiaalisen median ansaan, uutisoi The TelegraphNaton Latviassa sijaitseva strategisen viestinnän huippuyksikkö Stratcom testasi, miten paljon yhteisöpalveluiden kautta voi saada tietoa Naton sotaharjoitukseen osallistuneista joukoista.

Stratcomin tiedustelijat muun muassa muodostivat yhteisöpalveluihin valesivustoja ja -profiileja, joiden avulla tiedustelijat houkuttelivat sotilaita suljettuihin Facebook-ryhmiin ja pyysivät sotilailta tietoa meneillään olevasta harjoituksesta. The Telegraphin mukaan tempuilla onnistuttiin kaivamaan esiin runsaasti tietoa Naton joukkojen liikkeistä ja operaatioihin osallistuneista henkilöistä.

– Ylipäätään tunnistimme merkittävän määrän harjoitukseen osallistuneista henkilöistä. Pystyimme tunnistamaan tiettyjen yksiköiden kaikki jäsenet, löytämään useamman pataljoonan tarkan sijainnin, saamaan tietoa joukkojen liikkeistä ja ennustamaan aktiivisten toimien päivämäärät, lehden siteeraamassa Stratcomin raportissa sanotaan.

Tiedot sisälsivät myös dataa, jonka perusteella sotilaita olisi voitu kiristää, kuten naimisissa olevien sotilaiden profiileita treffisivustoilta. Osa sotilaista saatiin jopa suostuteltua jättämään asemansa. Erityisesti Instagramin todettiin olevan otollinen kohde sensitiivisen tiedon saamiseksi.

– Saamamme tieto oli erittäin yksityiskohtaista ja mahdollisti epätoivotun käyttäytymisen aikaansaamisen harjoituksen aikana, raportti kertoo.

Lehden haastattelema Ison-Britannian merivoimien entinen korkea upseeri, lordi Alan West olisi toivonut sotilailta parempaa tilannetajua. Erityisen harmissaan West on siitä, että osa sotilaista saatiin tekaistuilla tileillä luopumaan tehtävästään.

– Jokaisen pitäisi olla aina tietoinen siitä, kenelle internetissä puhuu. Kaikille asevoimissa pitäisi olla selvää, että on tiettyjä asioita, joita ei internetissä puhuta edes ystäville, saati sitten tuntemattomille henkilöille, West sanoo.

– Ihmiset ovat kautta historian olleet vähän typeriä viehättävien naisten ja miesten suhteen. Pelkäänpä, että ihmiset eivät aina ajattele aivoillaan, mutta se ei ole mikään tekosyy. On varsin selvää, miten heidän pitäisi käyttäytyä, West kiteyttää.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt