Verkkouutiset

Nato-jäsenyyden vastustus nousi

Kannastaan epävarmoja on entistä vähemmän, ilmenee MTS:n kyselystä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kaksi kolmesta eli 64 prosenttia katsoo, ettei Suomen tulisi pyrkiä puolustusliitto Naton jäseneksi. Jäsenyyden vastustus on noussut, kun edellisvuoden kyselyssä vastustajia oli 59 prosenttia.

Nato-jäsenyyden kannatus on pysynyt kuitenkin ennallaan eli 20 prosentissa. Sen sijaan kannastaan epävarmojen osuus on pienentynyt 16 prosenttiin, kun vuotta aiemmin heitä oli viidennes eli 21 prosenttia.

Tiedot ilmenevät Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) tuoreesta kyselystä.

Vasemmistoliiton kannattajista kielteisesti Nato-jäsenyyteen suhtautuu 88 prosenttia. Vähäisintä vastustus on kokoomuksen kannattajissa, joista jäsenyyttä vastustaa nyt 38 prosenttia, kun edellisvuoden kyselyssä osuus oli 43 prosenttia.

Kokoomuksen kannattajista Nato-jäsenyyden hakemista tukee nyt 46 prosenttia, kun edellisvuoden kyselyssä osuus oli 37 prosenttia.Seuraavaksi eniten Nato-jäsenyyttä kannatetaan perussuomalaisten tukijoissa. Heistä 25 prosenttia kannattaa jäsenyyttä, kun vielä edellisvuoden kyselyssä heitä oli 19 prosenttia.

Vihreiden kannattajissa taas jäsenyyden suosio on laskenut. Heistä jäsenyyttä tukee nyt 15 prosenttia, kun vielä edellisvuoden kyselyssä näin ajatteli 23 prosenttia vastanneista.

Suomalaisista yli puolet eli 57 prosenttia suhtautuu kuitenkin erittäin tai melko myönteisesti Naton kanssa tehtävään yhteistyöhön. Kokoomuksen kannattajista näin ajattelee jopa 93 prosenttia. Seuraavaksi myönteisimmin yhteistyöhön suhtaudutaan ja SDP:n ja vihreiden kannattajissa.

Reilu neljännes eli 28 prosenttia suomalaisista katsoo myös, että Suomen tulisi pyrkiä liittoutumaan sotilaallisesti. Osuus on hieman noussut edellisvuoden kyselyn 25 prosentista. Kokoomuksen kannattajista liittoutumista kannattaa nyt 55 prosenttia, kun vielä edellisvuoden kyselyssä osuus oli 35 prosenttia.

Maanpuolustustietotuksen suunnittelukunnan tutkimus toteutettiin Taloustutkimus Oy:llä ja siihen vastasi noin tuhat ihmistä. Haastattelut tehtiin marras-joulukuussa 2019  ja tutkimuksen virhemarginaali on 3,2 prosenttiyksikköä suuntaansa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)