X
SULJE MAINOS
Nato-jäsenyyden kannatus on vuoden aikana kasvanut kokoomuksen äänestäjien lisäksi selvästi vihreiden äänestäjissä. LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINEN

Nato-jäsenyyden kannatus kasvanut

Puolustusliiton jäsenyyden kannatus on noussut ja vastustus vähentynyt.

Suomalaisista 26 prosenttia kannattaa Naton jäsenyyttä, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta. Vastustajiksi ilmoittautuu 40 prosenttia.

Vastaajista 33 prosenttia ei osaa sanoa kantaansa.

Puolustusliiton jäsenyyden kannatus on noussut viime vuodesta neljä prosenttiyksikköä ja vastustus vähentynyt viisi prosenttiyksikköä. Muutokset ovat virhemarginaalia suurempia. Nato-jäsenyyden kannatus on korkeammalla kuin Arvo- ja asennetutkimusten pitkän aikavälin keskiarvo.

– Syy asennemuutokseen saattaa piillä Donald Trumpin presidenttikauden loppumisessa ja presidentin vaihtumisessa Joe Bideniin vuoden 2021 alussa. Suomalaisten näkemykset Donald Trumpin vaikutuksista kansainväliseen turvallisuuteen ja Yhdysvaltojen asemaan olivat vuosi sitten erittäin synkät, sanoo EVAn toimituspäällikkö Sami Metelinen.

Suurinta Nato-jäsenyyden kannatus puolueiden eri kannattajaryhmistä on kokoomusta äänestävissä, joista 60 prosenttia kannattaa jäsenyyttä.

Nato-jäsenyyden kannatus on vuoden aikana kasvanut kokoomuksen äänestäjien lisäksi selvästi vihreiden äänestäjissä. Vihreiden äänestäjät kannattavat nyt Nato-jäsenyyttä yhtä paljon kuin väestö keskimäärin.

Tulokset perustuvat 2 042 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä suuntaansa. Tiedot kerättiin 24.9.–7.10.2021. Vastaajat edustavat koko maan 18–79-vuotiasta väestöä. Aineisto on kerätty Taloustutkimuksen internet-paneelilla ja painotettu edustamaan väestöä iän, sukupuolen, asuinalueen, koulutuksen, ammatin tai aseman, toimialan ja puoluekannatuksen mukaan.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt