X
SULJE MAINOS

Nato järjestää kehittyneitä aseita Ukrainalle jo viikonloppuna

Naton jäsenvaltiot alkavat toimittaa Ukrainalle muun muassa täsmäaseita.

International Business Times kertoi torstaina, että aseita aletaan toimittaa jo 36 tunnin kuluessa.

Toimituksien yksityiskohtia ei ole vielä julkistettu, mutta Ukrainan presidentti Petro Poroshenko on vahvistanut Naton luvanneen Ukrainalle sotilasteknistä yhteistyötä ja tappavia ja ei-tappavia aseita.

Natosta korostettiin, että asevienti on kahdenvälistä Ukrainan ja Nato-jäsenten välillä. Puolustusliitto tulee kuitenkin antamaan Ukrainalle tukea muun muassa kyberpuolustuksen, logistiikan, sodanjohdon ja viestinnän saralla.

”En ole koskaan tuntenut tällaista tukea Nato-valtioiden johtajilta, edustajilta ja kansoilta”, Petro Poroshenko kommentoi keskusteltuaan torstaina Nato-johdon kanssa.

Nato-jäsenyys puhuttaa

Ukrainan nykyhallinto on ilmaissut vahvasti hamuavansa maalle Nato-jäsenyyttä. Pääministeri Arseni Jatsenjuk kertoi elokuun lopussa hallituksen tehneen parlamentille lakialoitteen, joka sallisi Ukrainan hakea puolustusliiton jäsenyyttä.

Venäjä varoitti Ukrainaa Nato-haaveista torstaina.

”Yritykset viedä Ukrainaa kohti Natoa syöksisivät Kiovan ja Itä-Ukrainan separatistien väliset rauhanneuvottelut raiteiltaan”, Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi Telegraphin mukaan.

Viron ulkoministeri Urmas Paet toppuutteli Ukrainan Nato-jäsenyyspuheita torstaina. Hänen mukaansa jäsenyys on kauempana tulevaisuudessa kuin useimmat luulevat.

”Ukrainan on tehtävä paljon täyttääkseen jäsenyysvaatimukset ja ollakseen valmis. Puhumme vuosista. Silti meidän on periaatteessa kaikkien oltava yhtä mieltä siitä, että joka maalla on oikeus valita oma tulevaisuutensa”, Paet sanoi International Business Timesille.

Paetin mukaan Venäjä ei saa päättää, kuka liittyy Natoon ja kuka ei.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt