Yhdysvaltain Euroopan-maavoimien toisen ratsuväkijoukon Stryker -miehistönkuljetusvaunuja Parolannummella toukokuussa matkalla Niinisaloon Arrow18-sotaharjoitukseen. LEHTIKUVA / HANDOUT / LAURI PÖNNI

Naton harjoituksessa Norjaan isketään – näin toimivat Suomi ja Ruotsi

Ruotsi on maan puolustusvoimien mukaan valmis antamaan tukea Norjalle solidaarisuuslausekkeensa mukaisesti.

Lokakuun lopulla Norjassa järjestettävän suuren Nato-harjoituksen skenaariossa Norja joutuu hyökkäyksen kohteeksi ja Naton yhteinen puolustus aktivoidaan, kertoo Ruotsin puolustusvoimat.

Tällaisessa tilanteessa Ruotsi on puolustusvoimien mukaan valmis antamaan tukea Norjalle antamansa solidaarisuuslausekkeen mukaisesti. Lausekkeen mukaan Ruotsi ei jää passiiviseksi, jos jokin EU:n jäsenmaa tai pohjoismaa joutuu katastrofin tai hyökkäyksen kohteeksi.

– Ruotsin turvallisuuspolitiikka edellyttää, että puolustusvoimat sekä antaa että ottaa vastaan tukea ja toimii yhdessä muiden kanssa – silloin meidän täytyy luonnollisesti myös harjoitella toisten kanssa, kertoo prikaatinkenraali Michael Claesson Ruotsin puolustusvoimien tiedotteessa.

Sotaharjoituksen osana järjestettävässä esikuntaharjoituksessa Suomi ja Ruotsi esittävät Ruotsin puolustusvoimien mukaan itseään, mitä ei ole koskaan aikaisemmin tapahtunut vastaavissa harjoituksissa.

– Naton täytyy siis suhtautua meihin ”aidosti” harjoituksessa ja ottaa huomioon rajamme sekä turvallisuuspolitiikkamme. Esikuntaharjoitus antaa meille mahdollisuuden yhdistää sotilasstrategia ja turvallisuuspoliittiset näkökohdat, Claesson toteaa.

Naton korkean näkyvyyden harjoitus Trident Juncture 18 järjestetään Pohjois-Norjassa 25. lokakuuta – 7. marraskuuta. Harjoitukseen osallistuu yhteensä 35 000 sotilasta Naton jäsenmaista ja kumppanuusmaista.

Harjoitusta johtaa Norja. Harjoitusjoukkoja toimii myös Suomessa ja Ruotsissa, jotka toimivat harjoituksessa kumppanimaiden roolissa. Suomesta mukana on noin 2 000 sotilasta kaikista puolustushaaroista ja Ruotsista noin 2 500 sotilasta.

Suomen puolustusvoimat kertoo omassa tiedotteessaan harjoittelevansa esikuntien ja joukkojen kansainvälistä yhteistoimintaa sekä kykyä ulkopuolisen tuen antamiseen. Tavoitteena on vahvistaa kansallista puolustuskykyä sekä parantaa yhteistoimintakykyä.

Maavoimista harjoitukseen osallistuu muun muassa Porin prikaatin jääkärikomppania, joka harjoittelee osana ruotsalaista prikaatia. Harjoitus on osa Suomen ja Ruotsin välistä sotilaallista yhteistyötä.

Merivoimista harjoitukseen osallistuu laivasto- ja rannikkojoukkoja Northern Coasts -harjoituskehyksessä Suomessa sekä Uudenmaan prikaatin rannikkojääkärikomppania.

Harjoituksen lentotoiminta tapahtuu Suomen puolustusvoimien mukaan pääasiassa Norjan ilmatilassa sekä osin Ruotsin ja Suomen alueella. Harjoituksen aikana Rovaniemen tukikohtaan tukeutuu ilmavoimien lentokaluston lisäksi 1–2 ulkomaista lento-osastoa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt