Nancy Pelosi. LEHTIKUVA / AFP Bill Clark

Nancy Pelosi: Demokraatit toivovat presidentin eroa

Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemiehen mukaan virkarikosyytöksen nostaminen presidenttiä vastaan on mahdollista.

Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosin mukaan edustajainhuoneen demokraattiryhmä toivoo presidentti Donald Trumpin eroavan. Jos Trump ei eroa, demokraattiryhmä aikoo tarkastella vaihtoehtoja tämän erottamiseksi.

Tämä tapahtuisi joko perustuslain 25. lisäyksen mukaisesti varapresidentin toimesta tai edustajainhuoneen nostaman virkarikossyytteen kautta.

– Edustajainhuoneen (demokraatti)jäsenet toivovat, että presidentti eroaa välittömästi. Siltä varalta, että hän ei eroa, olen kuitenkin opastanut sääntövaliokuntaa olemaan valmiina aloittamaan kongressiedustaja Jamie Raskinin esityksen 25. lisäyksen lainsäädännöstä ja mahdollisen virkarikesyytöksen aloittamisesta. Sen mukaisesti edustajainhuone ylläpitää kaikkia vaihtoehtoja – mukaan lukien 25. lisäys tai virkarikesyytöksen nostaminen, Pelosi kertoo tiedotteessaan.

Pelosi kertoi aiemmin yrittäneensä soittaa varapresidentti Mike Pencelle. Tarkoituksena oli saada Pence aktivoimaan perustuslain 25. lisäys, joka mahdollistaa presidentin syrjäyttämisen varapresidentin ja hallituksen enemmistön voimin. Pence ei kuitenkaan Pelosin mukaan ole vastannut hänen soittoonsa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt