X
SULJE MAINOS
Pfizerin rokotetta annetaan etläafrikkalaisessa sairaalassa. LEHTIKUVA / AFP Rajesh Jantilal

Nämä rokotteet toimivat parhaiten tehosteina

Pfizer ja Moderna nostivat vasta-ainepitoisuuksia eniten, kertoo brittitutkimus.

Pfizer-BioNTechin ja Modernan rokotteet toimivat parhaiten tehosterokotteina, kertoo brittitutkimus. Tutkimuksessa oli mukana seitsemän erilaista koronarokotetta. Tutkimuksen teki Southamptonin yliopisto, kertoo BBC.

Tutkimukseen osallistui 3000 henkilöä. Näille annettiin kolmas rokote noin kolme kuukautta toisen rokoteannoksen jälkeen. Toinen rokote oli ollut AstraZenecan tai Pfizerin valmistama.

Jos henkilö oli saanut aiemmin Astra-Zenecan rokotteen, tehosteena annettu Modernan rokote nosti kehon vasta-ainepitoisuuksia 30-kertaiseksi. Pfixerin tehoste nosti vasta-aineiden määrää 25-kertaiseksi.

Seitsemästä testatusta rokotteesta kaikki osoittautuivat turvallisiksi ja sivuvaikutuksista, kuten päänsärystä, huolimatta. Kaikki rokotteet vahvistivat suojaa koronavirusta vastaan, mutta rokotteiden välillä oli eroja.

Tehokkaimmiksi osoittautuneet Pfizer ja Moderna perustuvat molemmat niin sanottuun lähetti-RNA-tekniikkaan. Rokotteet vahvistavat sekä vasta-ainesuojaa että T-solusuojaa.

Tehosterokote voivat pienentää tartuntariskiä jopa 93 prosentilla, tutkijat toteavat. He arvioivat, että puolikas rokoteannos saattaa riittää tehosteeksi.

Tutkijat sanovat, että rokotteet tarjoavat hyvän suojan tunnettuja virusmuunnoksia vastaan. Toistaiseksi on auki, kuinka tehokkaasti ne suojaavat uudelta omikron-muunnokselta, mutta heidän mukaansa on olemassa lupaavia merkkejä siitä, että suojaa muodostuisi vakavaa tautimuotoa ja kuolemaa vastaan.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt