X
SULJE MAINOS
Altistumisriski kasvaa, jos sisätilojen ilmanvaihto ei toimi kunnolla. LEHTIKUVA / OLIVIA RANTA

”Nämä ovat todella tärkeitä” – Yle: Turva-ajan käsite julkisiin sisätiloihin

Apulaisprofessori Ville Vuorinen haluaisi rajoituksia ahtaissa sisätiloissa oleskeluun.

Aalto-yliopiston apulaisprofessori Ville Vuorisen mukaan Suomessa ei ole huomioitu riittävällä tavalla koronaviruksen leviämistä ilmateitse.

Keskustelua tulisi käydä erityisesti ilmanvaihdon ja tuuletuksen merkityksestä. Viranomaisohjeissa on tähän mennessä keskitytty pitkälti käsihygieniaan.

– Se on edelleen hyvä tapa estää virusta leviämästä, mutta nyt tämä hengitysvälittyneisyys ja altistuminen vievät tätä siihen suuntaan, että täytyisi enemmän kiinnittää huomiota oleskeluaikoihin sisätiloissa ja tuulettamiseen. Nämä ovat todella tärkeitä asioita, Ville Vuorinen sanoo Ylelle.

Altistumisriski on suuri sisätiloissa, joissa ilmanvaihto ei toimi kunnolla. Viruspartikkelien määrä pääsee tällöin kasvamaan hengitysilmassa ja voi johtaa uusiin infektioihin.

Vuorisen mukaan erilaisissa tiloissa oleskeluun tulisi luoda maksimiajat. Hän viittaa THL:n sovellukseen, joka on tarkoitettu Covid-19-tartunnan saaneiden jäljitykseen.

– Jäljitinsovelluksessa katsotaan, että 15 minuuttia lähietäisyydellä tartuttava on riskitekijä. Tästä lähtökohdasta täytyisi tuoda vastaava turva-ajan käsite julkisiin tiloihin ja huomioida se, että tällainen riski meillä tosiaan on olemassa, apulaisprofessori sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt