Labradorinnoutaja Helsingissä 24. kesäkuuta. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Nämä ovat koiran pahimmat kesävaarat

Monien grilliruokien tähteet voivat olla lemmikille vaarallisia.

Agria Eläinvakuutus -yhtiö on koonnut listauksen koirien yleisimmistä kesäriskeistä.

Vaara voi vaania esimerkiksi piknikillä ja grillin ääressä, josta löytyy monia koiria kiinnostavia ruokia. Osa voi olla lemmikille jopa vaarallisia.

Erityisesti maissintähkät, jäätelötikut ja grillivartaat sekä luut ja ruodot ovat riskialttiita. Ne voivat jumittua tai vahingoittaa koiran ruoansulatuskanavaa, aiheuttaa suolistotukoksen tai haavan vatsalaukkuun. Myös suklaa, viinirypäleet ja sipuli ovat koiralle myrkyllisiä.

Tavallisimpia myrkytyksen oireita ovat oksentaminen, ripuli, vatsakivut ja voimakas kuolaaminen. Jos jotain jumittuu koiran kurkkuun, koira alkaa kakoa tai raapia suuta tassullaan.

Koira tulee viedä välittömästi eläinlääkäriin, jos suuhun tai nieluun juuttunutta esinettä ei saada pois.

Lämpöhalvaus

Koiralle voi tulla lämpöhalvaus, jos se joutuu viettämään aikaa ahtaassa ja lämpimässä tilassa, kuten pysäköidyssä autossa kesähelteillä. Myös raskas liikunta tai muu rasitus lämpimällä säällä voi aiheuttaa lämpöhalvauksen.

Lämpöhalvauksen saanut koira alkaa läähättää voimakkaasti ja saattaa menettää tajuntansa. Muita oireita ovat kuolaaminen, levottomuus ja tärinä. Agria Eläinvakuutus kehottaa viilentämään koiraa vedellä ja ottamaan yhteyttä eläinlääkäriin.

Kyyt ja hyönteiset

Kyyn purema on koiralle vaarallinen. Kyy puree koiraa yleensä huuleen, kuonoon tai tassuun. Yleensä turvonneessa puremakohdassa voi näkyä kyyn hampaanreiät ja mustelmamainen värimuutos. Koira tulisi pitää mahdollisimman paikallaan ja viedä välittömästi eläinlääkäriin.

Yksittäiset ampiaisen tai muiden hyönteisten pistot ovat yleensä koiralle vaarattomia. Pistokohta saattaa punoittaa, kutista ja turvota hieman, mutta oireet häviävät usein itsestään. Hyönteisen pisto on vaarallisin koiran suussa tai nielussa, sillä silloin hengitystiet voivat turvota ja aiheuttaa hengitysvaikeuksia.

Vesihäntä ja kostea ihotulehdus

Koiran kostea ihotulehdus eli hot spot on erityisesti pitkä- ja paksuturkkisten ja uimisesta pitävien koirien kesävaiva. Se saa usein alkunsa pienestä haavasta, hyönteisen tai punkin puremasta tai uimisen jälkeen kosteasta turkista, joka aiheuttaa tulehduksen koiran karvapeitteen alla.

Omistajan tulisi ottaa yhteyttä eläinlääkäriin, jos koiralla ilmenee voimakasta punoitusta ja märkivää ihottumaa.

Koiralle voi tulla vesihäntä, jos turkki ei kuivu kunnolla uimisen jälkeen ja koiran takapää on pitkään kylmä. Koiran selkä ja hännäntyvi tulisi kuivata huolellisesti hermovaurioiden välttämiseksi. Vesihännän oireita ovat takapään aristaminen ja hännän roikkuminen alhaalla.

Sinilevämyrkytys

Sinilevää sisältävän veden juominen tai siinä uiminen voi aiheuttaa koiralle myrkytyksen. Oireita ovat muun muassa levottomuus, tärinä tai vapina, oksentelu, huojuminen ja krampit.

Myrkytyksen oireista kärsivä koira tulee viedä välittömästi eläinlääkäriin.

Punkit

Punkit voivat levittää borrelioosin kaltaisia sairauksia, joten ne tulisi poistaa mahdollisimman pian. Suosituksena on käydä koiran turkki läpi päivittäin.

Agria Eläinvakuutus kehottaa hankkimaan jokin punkkikarkote apteekista tai eläinklinikalta, jos koiralla on usein punkkeja.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt