Suomalaisilla on kehnot tiedot eläkemaksuista. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Nämä maksut puuttuvat palkkakuitilta – ekonomisti vaatii muutosta

EVA:n Sanna Kurrosen mielestä ihmisillä tulisi olla parempi tieto työnantajamaksuista.

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA:n ekonomisti Sanna Kurronen toivoo, että palkkakuitilla näkyisivät eläkemaksut ja muut työnantajamaksut.

– Ihmisillä olisi realistisempi kuva paitsi eläkemaksujen suuruudesta, myös työllistämisen kustannuksista, Kurronen tviittaa.

Hän viittaa Helsingin Sanomien juttuun, jonka mukaan suomalaisten tietämys eläkkeistä on kehnoa. Erääksi syyksi kerrotaan vajavaisesti tiedot esittävä palkkakuitti. Siinä näkyy vain työntekijän palkasta peritty eläkemaksu. Työnantajan maksua ei taas näytetä.

Palkkakuittien läpinäkyvyyttä on vaadittu ennenkin.

Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen jakoi taannoin Twitterissä alla näkyvän kuvan esimerkkinä siitä, miten hyväpalkkainen työ rahoittaa hyvinvointiyhteiskuntaa montaa kautta.

Kuvassa näytetään, miten työntekijän 6 000 euron bruttokuukausipalkka eli noin 3 700 euron nettopalkka maksaa työnantajalle todellisuudessa liki 7 300 euroa ja kuinka summa jakautuu. Palkansaajan kuitilta piilossa olevista noin 1 3000 euron maksuista suurin osa on yli 1 000 euron työeläkevakuutusmaksua. Lisäksi työnantaja tilittää valtiolle työttömyysvakuutus sekä sairaus-, tapaturma- että ryhmähenkivakuutusmaksut.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt