Syyrian al-Holin ISIS-vankileirillä monet naiset käyttävät niqabia. LEHTIKUVA / AFP Delil Souleiman

Näkökulma: Al-Hol -kohu on vasta tulossa

Vaikein osuus ei ole alkanutkaan eikä vastauksia ole saatu.

Presidentti Tarja Halonen (sd.) sanoi 18.1.2020 Ylen Ykkösaamussa al-Holin ISIS-vankileirin kotiutusasiasta, että virkamiehellä on hyvä olla tunto siitä mitä lain mukaan pitää tehdä, ”mutta sitä varten meillä on sitten valtioneuvostolla käytössä oikeuskansleri jonka ministeri voi tarvittaessa pyytää katsomaan että mitä pitää tehdä”. Jos ministeri ei pysty valmistuttamaan päätöksiä, käy Halosen mukaan niin, että virkamiehet päättävät poliittisesta linjasta.

Kannanotto oli moite ulkoasiainministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuomiselle, joka kieltäytyi ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) toimintaohjeesta al-Holin suomalaisten kotiuttamisessa.

Halonen ei tuonut esiin esimerkiksi sellaista, että virkamiehen tulee noudattaa lakia kaikessa toiminnassaan tai että kaikkien päätösten tulee perustua lakiin.

Oikeustieteen kandidaatti Tarja Halonen vaikutti eduskunnan perustuslakivaliokuntaan, joka käsittelee ulkoministeri Pekka Haaviston virkatoimista tehtyä muistutusta. Sen yhtenä ydinasiana on juuri ulkoministerin väitetty virkamiehen painostaminen tekemään al-Holista lainvastaisia päätöksiä.

Keitä tuodaan?

Missä al-Hol -asiassa nyt ylipäätään mennään?

Ensiksikin on muistettava, että suojelupoliisin mukaan al-Holin leiriltä palaavat naiset todennäköisesti jatkavat Suomessa terroristista toimintaa.

Joulun alla Suomeen tuotiin leiriltä kaksi orpolasta. Tämän jälkeen jatkosta ei ole kuultu mitään. Yleinen epätietoisuus onkin jopa kasvanut loppuvuoden tilanteesta.

Marras-joulukuussa julkisuuteen puhuttiin leirin humanitäärisestä kriisistä, talven tulosta ja välittömien toimenpiteiden tarpeesta. Nyt suomalaispuheet tästä ovat jostain syystä loppuneet. On kuin hätä olisikin viettänyt joulutaukoa, joka yhä jatkuu.

Valtioneuvoston yleisistunnon viimein kohun jälkeen 16.12.2019 tekemän linjauksen mukaan ”selkeä tahtotila on kotiuttaa lapset niin pian kuin mahdollista”. Tämä linjaus antaa mahdollisuuden tuoda myös ISIS-äitejä Suomeen.

Valtioneuvoston mukaan ”toimivaltainen viranomainen asiassa on ulkoministeriö ja ulkoministerin nimeämä erityisedustaja, joka johtaa viranomaistoimintaa ja siinä tehtävää viranomaisyhteistyötä sekä tekee kotiuttamisratkaisut Suomen lainsäädännön nojalla”.

Paljon vartija

Ulkoministeri Pekka Haaviston erityisedustaja on paljon vartija. Hän on jäänyt vähälle huomiolle.

Erityisedustaja ei kieltäytynyt Haaviston ohjeista, joita saman ministeriön konsulipäällikkö oli pitänyt lainvastaisina.

Yksityisyys- ja turvasyistä erityisedustajan nimestä ja teoista ei puhuta julkisuudessa. Samaan aikaan hän kuitenkin on esimerkiksi twiitannut nimellään, myös virkatoimistaan erityisedustajana, joka tekee tilanteesta yhä erikoisemman.

Suuri kiista al-Holista syntyi marras-joulukuussa, kun oli kaksi erilaista versiota lasten ja äitien kotouttamisesta. Toinen versio poikkesi aiemmasta yhteisestä linjasta. Lopulta kuultiin pitkälle valmistellusta salaisesta Korpi-projektista, jolla oli tarkoitus tuoda tiettynä päivämääränä suuri määrä tulijoita, myös äitejä, leiriltä. Tämä yllätti monet – se ei ollut sovussa naapurimaidenkaan linjan kanssa.

Toista versiota antoi Pekka Haavisto, joka lausui jopa päinvastaisia kommentteja. Skandaalin ytimessä olevasta Korvesta hän ei ensin tiennyt mitään – siis oman ministeriönsä asettamasta työryhmästä.

Toisaalta Haaviston ympäripyöreistä puheista on voinut jäädä kysymysmerkki siitä, onko hän itse kärryillä johtamassaan asiassa.

Edelleenkään Korpi-valmistelusta ei tiedetä enempää. Ei kai seuraavista tulijoista kuulla vasta kun he ovat Suomessa?

Kenen vastuulla?

Laajemman hakuoperaation valmistelija oli ja on juuri ulkoministerin erityisedustaja. Hän toimii ulkoministerin mandaatin pohjalta. Haavisto ei kertonut mandaattia kokonaan julki; Verkkouutiset kertoi asiasta tässä.

Erityisedustajalle on annettu hyvin laajat valtuudet toimia parhaan harkintansa mukaan. Erityisedustaja päättää tilannetta tulkiten, keitä leiriltä tuodaan ja keitä ei. Hän tulkitsee leirin lasten etuja – mutta hänen on tulkittava myös kysymystä äitien riskistä turvallisuudelle Suomessa. Ehkä hän pyytää ja ehtii saada ohjeistusta, ehkä ei, emme tiedä.

Päätös voi olla Erityisedustajan Valinta. Mutta entä kun kotiutettu ISIS-äiti aiheuttaa Suomessa vahinkoa? Ministerihän yritti pysyä tästä vastuusta erossa.

Äitejä ilmeisesti oltiin joulukuussa tuomassa salassa. Charterlennon piti jo tulla päättyneen vuoden viikolla 50, itsenäisyyspäivän jälkeen. Jostain syystä ei tullut, ja jostain syystä aiempi kiire on nyt jäänyt.

Pekka Haavisto sai al-Holista vastuulleen vaikean asian. Ovatko vaikeudet hänen johdollaan vähentyneet vai kasvaneet? Eikä asia ole ohi, päinvastoin.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt