Naisaktivisti Loujain al-Hathloul. Hänet tuomittiin 5 vuoden vankeuteen. AFP PHOTO/FACEBOOK ACCOUNT OF SAUDI ACTIVIST LOUJAIN AL-HATHLOUL/LEHTIKUVA

Saudi-Arabian kruununprinssin neuvonantajan väitetään kiduttaneen naisaktivistia

Saudi-Arabian ihmisoikeustilannetta pidetään yhtenä huonoimmista maailmassa.

Saudi-Arabia on toiminut maailman johtavien G20-maiden puheenjohtajana viime vuonna. Tämä herätti laajaa kritiikkiä ihmisoikeusjärjestöissä, koska maan ihmisoikeustilannetta pidetään yhtenä huonoimmista maailmassa.

Saudi-Arabian katsotaan heikentäneen merkittävästä ihmisten elinmahdollisuuksia myös sekaantumisellaan lähivaltioiden asioihin. Viimeksi Pelastakaa Lapset -järjestön johtaja Xavier Joubert arvosteli Saudi-Arabian sotatoimien johtaneen tuhansien lasten pelkoon ja surmiin naapurimaa Jemenissä. Joubert vaati aseviennin lopettamista maahan.

Eniten kansanvälistä huomiota on saanut monien naisten oikeuksien puolustajien kohtelu, johon muita G20-maita on vaadittu puuttumaan voimakkaammin.

Brittiläisen ihmisoikeusjuristi, paronitar Helen Kennedyn raportin mukaan naisaktiiveja ”kidutetaan, pidetään äärimmäisissä olosuhteissa ja käytetään seksuaalisesti hyväksi Saudi-Arabian vankiloissa”.

Britannian Amnesty Internationalin Kate Allen sanoo Kannedyn raportin osoittavan, että muiden G20-maiden – kuten Britannian – pitäisi olla tiukempia suhteissaan Saudi-Arabian kanssa.

Toistaiseksi Britannia on asettanut joukon Saudi-Arabian johtavia viranomaisia matkustuskieltoon ja jäädyttänyt heidän tilejään, mutta mittavaa asevientiään se ei ole brittioikeuksien päätöksistä huolimatta lopettanut.

Vuonna 2018 Saudi-Arabian turvallisuuspalvelun miehet murhasivat maanpaossa olleen toimittaja Jamal Khashoggin Istanbulin konsulaatissa.

Murhasta seuranneen kansainvälisen painostuksen vuoksi Saudi-Arabiassa järjestettiin oikeudenkäynti, jossa ainakin muodollisesti kahdeksan murhaan osalliseksi katsottua miestä tuomittiin. Kansainvälisesti varsin yleisen käsityksen mukaan murhasta päättivät Saudi-Arabiaa johtava kruununprinssi Mohammad Bin Salman ja hänen neuvonantajanaan toimiva Saud al-Qahtani.

Saudi-Arabian tunnetuimman, vuonna 2018 vangitun naisten oikeuksien puolustajan Loujain al-Hathloulin perheen mukaan al-Hathlouliin kohdistettuja kidutuksia, sähköshokkeja ja raiskauksia oli johtamassa ja määräämässä paikan päällä juuri Saud al-Qahtani.

Saudi-Arabiassa naisille määrätään lakien mukaan miesvalvoja. Al-Hathloulin ja hänen vangittujen tukijoidensa vaatimuslistalle on kuulunut valvojajärjestelmän lakkauttaminen.

YK:n ihmisoikeusraportoijat ovat vaatineet G20-maita selvästi tuomitsemaan Sudi-Arabian naisten oikeuksien puolustajien kohtelun. YK:n mukaan yhdenkään valtion ei pitäisi voida ostaa itseään ulos tällaisista väärinkäytöksistä.

Kehitysjärjestö OXFAMin laskelmien mukaan muiden G20-maiden aseviennin arvo Saudi-Arabiaan on vuositasolla kolme kertaa suurempi kuin niiden yhteenlaskettu kehitysapu.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt