Verkkouutiset

Saudi-Arabian kruununprinssin neuvonantajan väitetään kiduttaneen naisaktivistia

Saudi-Arabian ihmisoikeustilannetta pidetään yhtenä huonoimmista maailmassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Saudi-Arabia on toiminut maailman johtavien G20-maiden puheenjohtajana viime vuonna. Tämä herätti laajaa kritiikkiä ihmisoikeusjärjestöissä, koska maan ihmisoikeustilannetta pidetään yhtenä huonoimmista maailmassa.

Saudi-Arabian katsotaan heikentäneen merkittävästä ihmisten elinmahdollisuuksia myös sekaantumisellaan lähivaltioiden asioihin. Viimeksi Pelastakaa Lapset -järjestön johtaja Xavier Joubert arvosteli Saudi-Arabian sotatoimien johtaneen tuhansien lasten pelkoon ja surmiin naapurimaa Jemenissä. Joubert vaati aseviennin lopettamista maahan.

Eniten kansanvälistä huomiota on saanut monien naisten oikeuksien puolustajien kohtelu, johon muita G20-maita on vaadittu puuttumaan voimakkaammin.

Brittiläisen ihmisoikeusjuristi, paronitar Helen Kennedyn raportin mukaan naisaktiiveja ”kidutetaan, pidetään äärimmäisissä olosuhteissa ja käytetään seksuaalisesti hyväksi Saudi-Arabian vankiloissa”.

Britannian Amnesty Internationalin Kate Allen sanoo Kannedyn raportin osoittavan, että muiden G20-maiden – kuten Britannian – pitäisi olla tiukempia suhteissaan Saudi-Arabian kanssa.

Toistaiseksi Britannia on asettanut joukon Saudi-Arabian johtavia viranomaisia matkustuskieltoon ja jäädyttänyt heidän tilejään, mutta mittavaa asevientiään se ei ole brittioikeuksien päätöksistä huolimatta lopettanut.

Vuonna 2018 Saudi-Arabian turvallisuuspalvelun miehet murhasivat maanpaossa olleen toimittaja Jamal Khashoggin Istanbulin konsulaatissa.

Murhasta seuranneen kansainvälisen painostuksen vuoksi Saudi-Arabiassa järjestettiin oikeudenkäynti, jossa ainakin muodollisesti kahdeksan murhaan osalliseksi katsottua miestä tuomittiin. Kansainvälisesti varsin yleisen käsityksen mukaan murhasta päättivät Saudi-Arabiaa johtava kruununprinssi Mohammad Bin Salman ja hänen neuvonantajanaan toimiva Saud al-Qahtani.

Saudi-Arabian tunnetuimman, vuonna 2018 vangitun naisten oikeuksien puolustajan Loujain al-Hathloulin perheen mukaan al-Hathlouliin kohdistettuja kidutuksia, sähköshokkeja ja raiskauksia oli johtamassa ja määräämässä paikan päällä juuri Saud al-Qahtani.

Saudi-Arabiassa naisille määrätään lakien mukaan miesvalvoja. Al-Hathloulin ja hänen vangittujen tukijoidensa vaatimuslistalle on kuulunut valvojajärjestelmän lakkauttaminen.

YK:n ihmisoikeusraportoijat ovat vaatineet G20-maita selvästi tuomitsemaan Sudi-Arabian naisten oikeuksien puolustajien kohtelun. YK:n mukaan yhdenkään valtion ei pitäisi voida ostaa itseään ulos tällaisista väärinkäytöksistä.

Kehitysjärjestö OXFAMin laskelmien mukaan muiden G20-maiden aseviennin arvo Saudi-Arabiaan on vuositasolla kolme kertaa suurempi kuin niiden yhteenlaskettu kehitysapu.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)