X
SULJE MAINOS
SDF:n taistelija tarkastelee Isisiltä vallattua Rakkaa. LEHTIKUVA / AFP

Yllättävä selvitys: Näistä maista ISIS sai aseistuksensa

Brittiläinen valvontajärjestö teki laajan tutkimuksen terroristijärjestön aseiden alkuperästä.

Sitä mukaa kun terroristijärjestö ISIS:n hallussaan pitämät alueet Syyriassa ja Irakissa on vallattu takaisin, on tullut myös mahdolliseksi selvittää, mistä järjestön käyttämät aseet ovat peräisin.

Asiaa on tutkinut Britanniassa toimiva Conflict Armament Research, joka on analysoinut noin 40 000 Isisin joukoilta Syyriassa ja Irakissa vuosina 2014-2017 takavarikoitua sotilastarviketta.

Sitkeästi julkisuudessa olevan myytin mukaan ISIS:n aseistuksesta valtaosa olisi amerikkalaista. ISIS käytti Yhdysvaltojen M4 ja M16 -rynnäkkökiväärejä propagandavideoilla ja Humvee-sotilasajoneuvoja itsemurhapommituksissa. Yksin Mosulin valtaamisen yhteydessä ISIS sai käyttöönsä 2 300 Irakin armeijalta kaapattua Humveetä.

Conflict Armament Researchin tutkimus kuitenkin osoittaa, että lähes puolet (43,5 prosenttia) ISIS:n käyttämistä aseista on kiinalaisia.

Toiseksi eniten ISIS:n hallussa on ollut romanialaisia aseita (12,1 prosenttia) ja kolmanneksi eniten venäläisiä aseita (9,6 prosenttia).

Unkarilaisia aseita ISIS:n hallussa oli 7,2 prosenttia, bulgarialaisia 5,3 prosenttia, serbialaisia 4,0 prosenttia, entisessä Itä-Saksassa valmistettuja aseita 3,6 prosenttia, irakilaisia aseita 3,2 prosenttia, puolalaisia 2,2 prosenttia, amerikkalaisia 1,8 prosenttia ja irakilaisia 0,9 prosenttia.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt