Näistä kaikista sovittiin – 15 kohdan lista alkoholilain muutoksista

Alkoholilakia neuvottelemassa ollut kokoomuksen Outi Mäkelä julkisti listan sovituista asioista.

Torstaina tietoon tullut sovinto alkoholilain muutoksista sisältää paljon muutakin kuin vahvojen oluiden myynnin sallimisen päivittäistavarakaupassa.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Outi Mäkelä oli yksi hallituspuolueiden neuvottelijoista asiassa. Mäkelä julkisti blogissaan kattavan listan sovituista asioista.

Alkoholilain uudistuksesta sovittiin neuvotteluissa Mäkelän listan mukaan seuraavaa:

1. Kotivalmistus on jatkossa sallittua käymisteitse ilman muita ehtoja. Valvontatarve poistuu. (Nykyään kotivalmistus on mahdollista vain rajatuista aineista.)

2. Yhdellä luvalla saa anniskella kaikkia alkoholijuomia (kaikille hakijoille A-oikeudet). Ravintoloille oikeus 5,5-prosenttisen vähittäismyyntiin (vastaava menettely kuin päivittäistavarakaupassa.) (Nykyään on erilliset A- ja B-oikeudet.)

3. Vuorovastaava tulee olla, mutta hänellä ei ole erityisiä pätevyysvaatimuksia. Valvontatarve poistuu.

4. 16 vuotta täyttänyt saa anniskella vuorovastaavan valvonnassa. (Nykylaissa ikäraja oli 18 vuotta, poikkeuksena 16 vuotta täyttänyt alan opiskelija.)

5. Annosvaatimuksista luovutaan. Valvontatarve poistuu. (Nykyisin tuplien myynti on kielletty.)

6. Velaksimyyntikielto poistetaan. Valvontatarve poistuu. (Nykyisin asiakas ei saisi maksaa pankkikortin credit-puolella.)

7. Ravintoloiden yhteiset niin sanotut Food Court -alueet sallitaan. Erityisesti festivaalianniskelun aluerajauksia kevennetään (niin sanotut karsinat). (Nykyisin ravintoloiden yhteiset anniskelualueet ovat kiellettyjä.)

8. Niin sanotulla ”catering”-luvalla ravintola saa anniskella esimerkiksi yritystilaisuuksissa ja kaikissa alueen juhlapaikoissa pelkällä ilmoituksella. Lupaan voidaan yhdistää myös anniskelu festivaaleilla = ravintolat saavat toimia millä tahansa festivaalilla pelkällä ilmoituksella. (Nyt tilapäiset luvat on haettava erikseen.)

9. Anniskeluaika päättyy kello 01.30. Anniskelua saa jatkaa pysyvästi ilmoituksella kello 04.00 asti. Lupakäsittely poistuu. Ei sulkemisvaatimusta. (Nykyisin anniskeluaika päättyy kello 01.30 ja jatkoaikalupa kello 02.30 tai 03.30 asti voidaan hakea erityisin ohjelma- ym. perustein enintään kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Ravintola on suljettava puolessa tunnissa.)

10. Enimmäisvahvuus nostetaan 5,5 prosenttiin. Valmistustaparajoitus poistuu. (Nykyisin kaupoissa saa myydä vain 4,7-prosenttista ja käymisteitse valmistettuja alkoholijuomia – ei siis sitä ”aitoa ja oikeaa” sekoitettua lonkeroa.)

11. Pienpanimoille oma vähittäismyyntilupa ilman erityisvaatimuksia. Valvontatarve poistuu. Pienpanimopoikkeus eli oma myyntioikeus myös yli 5,5 prosenttia panimotuotteille suoraan valmistuspaikalta (EU-käsittelyä vaativa) (Nykyisin pienpanimoiden vähittäismyynti edellyttää elintarvikekioskia)

12. Alkon myyntiaika päättyy ma-pe kello 21. (Nykyisin kello 20, kaupoissa kello 21.)

13. Valmistajat ja tukkumyyjät saavat esittää tuoteluettelonsa painotuotteena ja avoimessa verkossa.

14. Happy hour -tarjousten mainostaminen voidaan vapauttaa. (nyt kielletty.)

15. Lakiin säädös vientiverkkokaupasta.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt