Seksuaalinen hyväksikäyttö rehottaa Pohjois-Korean asevoimissa. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / Ed JONES

Naissotilaiden protesti ravistelee Pohjois-Koreaa

Naisiin kohdistuva seksuaalinen väkivalta on ollut pitkään ongelma Pohjois-Korean asevoimissa.

Kolme pohjoiskorealaista naissotilasta karkasi joukko-osastostaan protestoidakseen kokemaansa seksuaalista hyväksikäyttöä, kertoo uutissivusto Daily NK.

– Kolme naissotilasta karkasi Etelä-Pyeonganin maakunnassa sijaitsevasta joukko-osastostaan ja oli pakosalla kolme kuukautta, kunnes heidät pidätettiin, kertoo nimettömänä esiintyvä lähde.

– Kuulusteluissa naiset kertoivat karanneensa, koska heidän miespuoliset esimiehensä olivat käyttäneet heitä seksuaalisesti hyväkseen.

Pohjois-Korean asevoimissa seksuaalisen hyväksikäytön uhrit usein leimataan syyllisiksi. Siksi monet uhrit eivät vie asiaa virallisella tasolla eteenpäin.

Maan sotilasjohtajien kerrotaan järkyttyneen kolmikon päätöksestä ryhtyä toimiin ja jättää asemapaikkansa.

– Aikaisemmin johtajat sivuuttivat seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvät tapaukset, mutta nyt he ajattelevat eri tavalla, lähde kertoo.

– Nykyään asepalvelustaan suorittavat naisalokkaat katsovat, että heidän ei tarvitse kärsiä seksuaalisesta hyväksikäytöstä saadakseen poliittisia etuja.

Esimiehet ovat varsinkin aikaisemmin tarjonneet naissotilaille puolueen jäsenyyttä ja ylennyksiä vastineeksi seksistä.

Muuttuneista asenteista huolimatta seksuaalinen hyväksikäyttö rehottaa edelleen maan asevoimissa.

– Miespuoliset upseerit koskettelevat edelleen naissotilaita koko ajan ja lupaavat ylennyksiä vastineeksi seksuaalisista palveluista.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un määräsi aikaisemmin tänä vuonna, että seksuaaliseen väkivaltaan ja hyväksikäyttöön pitää puuttua tiukalla otteella. Tällä ei ole kuitenkaan ollut juurikaan vaikutusta.

Lähteen mukaan paljon valtaa omaavat poliittiset upseerit syyllistyvät seksuaaliseen hyväksikäyttöön eniten.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt