Unkarin pääministeri Viktor Orban Euroopan parlamentissa. FREDERICK FLORIN/LEHTIKUVA/AFP

Näin Viktor Orbánin puolue voitaisiin erottaa EPP:stä

Unkarin pääministeri on saanut europuolueensa sisällä kovaa kritiikkiä.

Unkarin pääministerin Viktor Orbánin Fidesz-puolueen erottaminen Euroopan kansanpuolueesta EPP:stä vaatisi taakseena laajan enemmistön. Unkaria hallitsevaa Fidesziä on arvosteltu oikeusvaltion heikentämisestä sekä sanan- ja lehdistönvapauden rajoittamisesta. Toissa viikolla Euroopan parlamentti äänesti niin sanotun oikeusvaltiomekanismin käynnistämisestä Unkaria vastaan.

Fidesz kuuluu Euroopan parlamentissa EPP-ryhmään. Ryhmän selvä enemmistö äänesti oikeusvaltiomekanismin käynnistämisen puolesta ja monet EPP:n jäsenpuolueet kritisoivat Orbánia kovasanaisesti.

Useat EPP-europarlamentaarikot ovat vaatineet Fideszin eroa EPP-ryhmästä. Kriitikkoihin kuuluvat kokoomuksen Henna Virkkunen, Sirpa Pietikäinen ja Petri Sarvamaa sekä laaja joukko europarlamentaarikkoja Pohjoismaista ja Länsi-Euroopasta.

Suoraviivaista Fideszin erottaminen EPP:stä ei olisi. Asiasta päättää sääntöjen mukaan EPP:n puoluevaltuusto (Political Assembly), jolle erottamista tai jäsenyyden jäädyttämistä voi esittää joko EPP:n puheenjohtajisto tai vähintään seitsemän eri jäsenpuoluetta viidestä eri maasta.

Valtuustossa äänivaltaisia ovat EPP:n johto, sen kansalliset jäsenpuolueet, kansallisten europarlamenttidelegaatioiden johto sekä EPP:hen kuuluvat puheenjohtajat ja varapuheenjohtajat Euroopan komissiosta, Euroopan parlamentista ja Euroopan unionin alueiden komiteasta. Lisäksi äänivalta on Euroopan parlamentin, Euroopan unionin alueiden komitean ja Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen EPP-ryhmien johdolla.

EU-politiikkaa seuraavan Euractivin tietojen mukaan EPP:n johto aikoo tuoda EPP:n suurkongressissa Helsingissä pöydälle päätöslauselman puolueen arvoista. Tavoitteena on muistuttaa jäsenpuolueita heidän sitoumuksistaan. Fideszin erottamista EPP:n johto ei ole esittämässä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt