Ulsomyynnistä toivottiin helpotusta ravintoloiden ahdinkoon. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Näin viinin ulosmyynti kaatui – mihin tuki katosi?

Keskustasta ja vihreistä oli viestitty laajaa tukea viinin ulosmyynnille.

Hallituspuolueiden edustajat äänestivät tiistaina eduskunnan täysistunnossa yksimielisesti kumoon kokoomuksen esityksen alle 16 prosentin vahvuisten alkoholijuomien ulosmyynnin väliaikaisesta sallimisesta.

Äänestyksen jälkeen on ihmetelty, mihin keskustasta ja vihreistä ulosmyynnille aiemmin viestitetty tuki suli.

– Tekikö hallitusryhmät siis päätöksen, että se vastustaa ravintoloiden alkoholijuomien ulosmyyntiä? Kuka hallituksessa vastusti?, kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa kysyy Twitterissä.

– Some ollut ravintoloiden alkoholin ulosmyynnin puolesta puhuvia hallitustyhmien edustajia pullollaan mutta äänestyksessä ei löytynyt yhtään kannattajaa, hän jatkaa.

Sarkomaa viittaa keskustan kansanedustaja Mikko Kärnän viikon takaiseen tviittiin. Siinä hän totesi puoleensa yrittäneen ”taistella loppuun saakka”, että ravintoloille olisi myös sallittu alkoholin etämyynti. Kärnä on yksi ulosmyynnin sallimisen puolesta näkyvästi liputtaneista keskustaedustajista. Hänen lisäkseen tukea on tullut myös esimerkiksi kansanedustaja Joonas Köntältä.

Jopa keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen ehti ottaa voimakkaasti kantaa ulosmyynnin puolesta. Kurvinen vaati huhtikuun lopussa Suomenmaassa käytännössä juuri kokoomuksen esityksen kaltaista viinin ulosmyyntioikeutta ravintoloille.

– On syytä selvittää alkoholilain muutosta myös siten, että kotiinkuljetus ja mietojen viinien ulosmyynti olisi mahdollista koronakriisin ajan, Kurvinen esitti.

Vihreiden äänestyskäytöstä on niin ikään kummeksuttu.

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo ilmoitti vielä viikko sitten puolueensa kannattavan alkoholijuomien ulos- ja etämyynnin sallimista. Ulosmyyntiä ovat tukeneet myös esimerkiksi molemmat puolueen varapuheenjohtajat, Fatim Diarra ja Jaakko Mustakallio. He esittivät aiemmin ravintoloille oikeutta nykyistä laajempaan alkoholin ulosmyyntiin ja pienpanimoille oikeutta tuotteiden etämyyntiin.

Ulosmyyntiä tukenut vihreiden kansanedustaja Atte Harjanne selitti myöhemmin Facebookissa äänestäneensä asiassa omaa kantaansa vastaan.

Muun muassa vihreiden entinen puheenjohtaja Pekka Sauri totesi luulleensa, että keskustan ja vihreät olivat ilmoittaneet kannattavansa ulosmyyntiä.

”Liikaa aikaa”

Kokoomuksen Sari Multala teki ulosmyynnin sallimisesta lakialoitteen jo huhtikuussa. Verkkouutiset selvitti tuolloin pääministeripuolue SDP:n eduskuntaryhmän kantaa asiaan.

SDP:n ryhmän varapuheenjohtaja Kristiina Salonen sanoi Verkkouutisille, että esitys ulosmyynnin sallimisesta on ”ongelmallinen”, koska muutos veisi liikaa aikaa, että siitä ehtisi olla apua ravintoloiden korona-ahdinkoon.

– Viinien ulosmyynnissä kyse on normaalilainsäädännön muuttamisesta, ei valmiuslain nojalla päätettävistä muutoksista lainsäädäntöön, Salonen vastasi.

Selitys torpattiin tuolloin kokoomuksesta kovin sanoin. Esimerkiksi kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo kertoi, että ulosmyynnin salliminen olisi todellisuudessa lakiteknisesti helppoa ja nopeasti tehtävissä, jos hallituksella olisi tähän kirkas tahtotila.

Myös keskustan Mikko Kärnä antoi aiemmin ymmärtää asian olevan kiinni SDP:stä.

Äänestyksessä tiistaina ollut kokoomuksen Juhana Vartiaisen lausumaehdotus kuului kokonaisuudessaan: Eduskunta edellyttää, että hallitus tuo viipymättä eduskunnan käsiteltäväksi alkoholilain muutosesityksen, jolla sallitaan väliaikaisesti mahdollisuus ravintoloille muiden kuin väkevien alkoholijuomien ulos- ja etämyyntiin.

Viinin ulosmyynnin salliminen edesauttaisi kokoomuksen mukaan ravintoloiden mahdollisuutta palata omilla jaloillaan seisovaan kannattavaan liiketoimintaan loppuvuoden aikana.

Alkoholin myynnillä on suuri merkitys ravintoloiden katteelle. Vaikka ravintoloiden sulkua nyt asteittain puretaankin, pysyvät niiden kannattavuuden edellytykset yhä aiempaa heikompina.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt