Näin Venäjän salaiset joukot sotivat Syyriassa – ”toimivat kuin Ukrainassa”

Verkkotutkijaryhmän mukaan Venäjän sotilastoimet Syyriassa muistuttavat Venäjän käymää hybridisotaa Itä-Ukrainassa.

Venäjän asevoimien toimintaa seuraavan venäläisen CIT-verkkotutkijaryhmän (Conflict Intelligence Team) jäsenet toteavat 8. marraskuuta julkaistussa raportissaan, että Venäjän asevoimat osallistuu aktiivisesti Syyrian armeijan maaoperaatioihin kapinallisryhmiä vastaan.

Venäjä väittää interventionsa Syyriassa rajoittuvan ainoastaan ilmaiskuihin sekä neuvonantajien ja kaluston tarjoamiseen.

CIT:n johtaja Ruslan Levievin mukaan Venäjän toimet Syyriassa vastaavat Itä-Ukrainassa vallinnutta tilannetta. Venäjää on syytetty Itä-Ukrainan separatistien tukemisesta, kun maa toimittamaa heille aseita, kalustoa ja vakituisen armeijan joukkoja. Venäjä on myöntänyt ainoastaan, että Itä-Ukrainassa on vapaaehtoisia taistelijoita.

Aktiivisena bloggarina tunnettu Leviev on paljastanut aikaisemmin lukuisia tapauksia Venäjän salaamista Ukrainassa kaatuneista venäläissotilaista.

– Kukaan ei kiellä virallista osaa: Syyriassa se tarkoittaa ilmaiskuja; Ukrainassa se tarkoitti vapaaehtoisia, Ruslan kertoo Radio Free Europelle.

– Sitten on epävirallinen osa, jonka viranomaiset kieltävät. Mutta se on itsestään selvä: venäläisjoukkojen osallistuminen maaoperaatioihin ja raskaan aseistuksen lähettäminen.

Levievin mukaan kyse on hybridisodankäynnistä samaan tapaan kuin Ukrainassa. Siihen liittyy virallinen ja avoin puoli sekä kätketty ja epävirallinen puoli.

Suutin osa Venäjän aseistuksesta on sijoitettu virallisesti Länsi-Syyriassa sijaitsevaan Latakian lentotukikohtaan.

Venäjä aloitti ilmaiskut Syyriassa syyskuun lopussa tukeakseen presidentti Bashar al-Assadia Syyrian konfliktissa. Venäjä on toistuvasti ilmoittanut, että se ei aio toteuttaa maahyökkäystä. Presidentti Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov ei ole suostunut kommentoimaan CIT:n tutkimustuloksia.

CIT kertoo raportissaan paikallistaneensa kolme joko entistä tai aktiivipalveluksessa olevaa venäläistä sotilasta Syyriassa lähellä Haman, Aleppon ja Homsin kaupunkeja. CIT suoritti gps-paikannuksen sosiaaliseen mediaan ladattujen kuvien avulla.

Venäjän sotilaskoneet on sijoitettu Latakian tukikohtaan, joka on kaukana gps-paikannetuista sotilaista.

Levievin mukaan venäläisjoukkoja lähetetään pienissä 20–30 hengen ryhmissä koko ajan enemmän Latakiassa sijaitsevan tukikohdan ulkopuolelle.

– Tämä kuitenkin kielletään. Me näemme, kuinka kalustoa ja sotilaita ilmestyy yhä enemmän niillä alueilla, joissa Venäjän ei pitäisi olla lähellä taisteluita. Olemme nähneet kalustoamme ja sotilaitamme Haman, Homsin ja Aleppon kaupungeissa, joissa taistelut ovat käynnissä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt