Verkkouutiset

Näin Venäjä loi rajan, jota Nato ei tule puolustamaan

Etelä-Ossetian ja Georgian välistä häilyvää rajaa vartioi Venäjän FSB.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Georgian ja Etelä-Ossetian separatistialueen välinen ”elävä” raja osoittaa kipeästi, kuinka Venäjä pitää huolen siitä, etteivät sen ja Georgian kymmenen vuoden takaisen sodan haavat pääse arpeutumaan.

Georgia menetti Etelä-Ossetian ja Abhasian hallinnan Venäjän kanssa vuonna 2008 käymässään lyhyessä konfliktissa. Etelä-Ossetia ja Abhasia ovat sen jälkeen olleet käytännössä Venäjän asevoimien hallinnassa. Venäjä on tunnustanut niiden itsenäisyyden, mutta kansainvälinen yhteisö pitää niitä osana Georgiaa. Rajoja valvoo Venäjänkin rajavalvonnasta vastaava FSB.

Alueella vieraillut Daily Beast kertoo tässä lähes surrealistisesta rajasta. Jossain siitä osoittavat merkit ja aita, toisaalla rajaa ei taas huomaa ennen kuin joutuu FSB:n pidättämäksi. Siellä täällä raja on vedetty surutta asuinalueiden läpi ja sukulaiset ja perheet ovat joutuneet eroon toisistaan. Rajan vahingossa ylittäneitä odottaa tavallisesti vähintään 30 euron sakko. Se on valtava raha vain noin 100 euron kuukausituloilla eläville paikallisille.

Euroopan unionin EUMM-tarkkailuoperaatio valvoo tulearkaa tilannetta ja pyrkii ehkäisemään leimahduksia. Daily Beast kertoo erikoisesta näytelmästä, joka kuvaa hyvin elämää rajalla.

Toimittajat lähestyvät tarkkailijoiden kanssa Etelä-Ossetian virallisella keltapunaisella lipulla koristettua tarkastuspistettä Odzisin kylässä rajalla. Pian ulos tulee joukko vartijoita. He eivät ole eteläossetialaisia vaan Venäjän FSB:stä. Molemmat osapuolet pysähtyvät, ottavat esiin kiikareita ja kameroita ja alkavat tarkkailla toisiaan.

”Nato ei puolusta”

Georgia on pyrkinyt luomaan vahvan yhteistyösuhteen Natoon. Vähintään 65 prosenttia maan kansasta tukee Nato-jäsenyyttä. Jäätynyt konflikti Venäjän kanssa tekee Georgian jäsenyyshaaveista kuitenkin kaukaisia.

Daily Beast luonnehtiikin Georgian ja Etelä-Ossetian välistä aluetta ”haamurajaksi Venäjän kanssa, jota Nato ei puolusta”. Venäläispäättäjien kerrotaan vitsailevan yleisesti, että Etelä-Ossetiasta tulee virallisesti osa Venäjää aiemmin kuin Georgia liittyy Natoon.

Yhdysvaltojen varapresidentti Mike Pence totesi viime vuoden heinäkuussa Yhdysvaltojen seisovan Georgian rinnalla.

– Olemme ylpeitä ystävyydestämme ja strategisesta kumppanuudesta Georgian valtion ja kansan kanssa, Pence sanoi.

Georgia on väkilukuun suhteutettuna eniten joukkoja Afganistaniin lähettänyt Natoon kuulumaton maa. Georgialaiset sotilaat osallistuivat amerikkalaisten rinnalla myös Irakin sotaan.

Erään sotilaan tarinasta on tullut tänä vuonna kipupiste georgialaisten ja Etelä-Ossetian miehittäjien välillä. Muun muassa Irakissa palvellut georgialainen sotilas Archil Tatunashvili kuoli hämärissä oloissa sen jälkeen, kun hänet oli pidätetty Etelä-Ossetian alueella.

Venäjän tukeman separatistihallinnon mukaan 35-vuotias Tatunashvili sai sydänkohtauksen tapellessaan häntä toiseen selliin siirtäneiden poliisien kanssa. Hänen väitetään lisäksi valmistelleen terroritekoa. Georgia sai FSB:n lopulta palauttamaan menehtyneen miehen ruumiin. Se palautettiin ilman sisäelimiä. Monet uskovat, että Tatunashvili murhattiin.

Hiipivä miehitys

Venäjä on vahvistanut Etelä-Ossetian ja Georgian välisen rajan valvontaa vuosien saatossa. Rajalle on rakennettu ainakin 15 sotilastukikohtaa ja Venäjän joukot harjoittelevat alueella.

Venäjää on toisinaan myös syytetty rajan siirtelystä. Georgia on kutsunut toimintaa jopa ”hiipiväksi miehitykseksi”. Esimerkiksi viime kesänä Venäjän sotilaat marssivat avoimesti suoraan Georgian puolelle ja siirsivät rajamerkkejä useilla sadoilla metreillä Gorin alueella.

Toisinaan tilanteet ovat äityneet vaarallisiksi. Verkkouutiset kertoi vuonna 2015 erikoisesta tapauksesta, jossa venäläiset tunnuksettomat sotilaat kävivät siirtämässä rajaa peräti 1,5 kilometrillä. Syyksi uskottiin BP:n omistaman öljyputken osan kaappaaminen Venäjän alueelle.

Georgia vastasi tuolloin lähettämällä omat joukkonsa poistamaan rajamerkit ja nostamaan tapahtumien keskelle joutuneen pikkukylän lippusalkoon Georgian liput. Seuraavana päivänä Etelä-Ossetiasta saapui joukko aseistautuneita tunnuksettomia sotilaita, jotka vaihtoivat lipun takaisin Etelä-Ossetian lippuun. Paikalla olleet georgialaiset poliisit noudattivat tulijoiden määräyksiä eikä yhteenottoa tullut.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)