Poliisipartio Päijät-Hämeen ja Uudenmaan maakuntarajalla. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Näin Uusimaa suljetaan käytännössä

Maakunnan rajat halutaan sulkea perjantaina.

Hallitus kertoi keskiviikkona rajoittavansa kulkua Uudeltamaalta muualle Suomeen ja Uudellemaalle. Rajoitusten tarkoituksena on hidastaa virusepidemian leviämistä Suomen koronavirustartuntojen polttopisteestä Uudeltamaalta muualle Suomeen.

Hallitus kertoi tiedotustilaisuudessaan keskiviikkona rajoitusten kestävän alustavasti kolme viikkoa. Ne astuvat voimaan 27. maaliskuuta ja kestävät 19. huhtikuuta asti. Hallituksen mukaan rajan ylittäminen olisi sallittua työnteon, elinkeinon harjoittamisen tai luottamustoimen hoitamisen vuoksi sekä lakisääteisten velvollisuuksien täyttämiseksi.

Liikkumisrajoituksia valvoo poliisi. Niiden rikkomisesta voidaan määrätä viime kädessä jopa sakkoja, mikäli niitä ei noudateta. Yle kertoi tietoihinsa perustuen torstaiaamuna, ettei varsinaisia tiesulkuja olisi tulossa. Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kertoi kuitenkin poliisin tiedotustilaisuudessa torstaina, että sulkupisteitä on tulossa noin 30-40 ja osa niistä sijoitettaisiin myös pienemmille teille.

Poliisijohtaja Lasse Aapion mukaan rajalle saapuvien täytyy ottaa mukaansa henkilöllisyystodistus, mahdollinen työnantajan todistus tai vastaava syy sille miksi rajan ylitse on välttämätöntä kulkea.

– Poliisi tekee sitten päätöksiä onko välttämätöntä liikkua vai ei, Aapio sanoi.

Työnteon osalta sulku tulee tarkoittamaan käytännössä sitä, että töihin saisivat kulkea kaikki ne työntekijät, joilla ei ole mahdollisuutta sopia työnantajansa kanssa etätöistä. Tällaisia voivat olla esimerkiksi sosiaali- ja terveyshuollon tehtävät, vesihuolto ja elintarvikeala. Myös rekkojen ja tavaraliikenteen kulku rajan yli sallitaan.

Rajan saa myös ylittää painavan henkilökohtaisen syyn vuoksi. Tällainen voi olla esimerkiksi lasten tapaamisoikeus ja läheisen kuoleman. Perhe-, sukulais- ja parisuhdetapaamisiin ja työntekoon liittyviä kysymyksiä on runsaasti, ja hallitus on luvannut antaa lisää vastauksia lähempänä rajan sulkemista. Vapaa-ajan liikenne eli esimerkiksi mökille meno on sen sijaan kielletty.

Hallitus on vedonnut uusmaalaisiin, etteivät he lähtisi mökeilleen ennen kuin rajoitukset astuvat voimaan. Valmiuslaki mahdollistaa yhteensä kolmen kuukauden eristystoimet.

MUOKATTU 26.3. klo 10.37: Lisätty poliisiylijohtajan ja poliisijohtajan kommentit.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt