X
SULJE MAINOS
Taleban-taistelijat seisovat Humvee-sotilasajoneuvon vieressä. LEHTIKUVA / AFP Wakil Kohsar

Näin USA:n toimittamia aseita myydään Afganistanin asekaupoissa

Asekauppiaiden bisnes kukoistaa Talebanilta hankittujen amerikkalaisaseiden ansiosta.

Afganistanin viimekesäisen kaaoksen keskellä ääriliike Taleban takavarikoi tuhansia amerikkalaisvalmisteisia aseita ja valtavan määrän sotilaskalustoa, kun hallituksen sotilastukikohdat antautuivat tai ne lyötiin taisteluissa, kertoo The New York Times (NYT).

Yhdysvaltain asevoimat vetäytyi Afganistanista loppukesästä, ja Taleban nousi valtaan.

Kun Taleban hallitsee maata, afganistanilaiset asekauppiaat myyvät nyt avoimesti enemmän yhdysvaltalaisia aseita ja sotatarvikkeita kaupoissa. Asekauppiaat ostivat aseita, ammuksia ja muuta materiaalia rahapulassa olevilta hallituksen joukoilta ja Talebanin taistelijoilta.

Kolme Kandaharissa toimivaa asekauppiasta kertoo, että kymmenet afganistanilaiset ovat perustaneet maan eteläosassa asekauppoja, jotka myyvät muun muassa amerikkalaisia pistooleja, kiväärejä, kranaatteja, kiikareita ja pimeänäkölaitteita.

Kalusto oli alun perin toimitettu Afganistanin turvallisuusjoukoille osana Yhdysvaltain koulutus- ja avustusohjelmaa, johon käytettiin yli 83 miljardia dollaria (71 miljardia euroa) veronmaksajien rahoja 20 vuotta kestäneen sodan aikana.

Kolmikon mukaan Taleban pyrki saamaan käsiinsä kapinan aikana Yhdysvaltain toimittamia aseita ja varusteita. Mutta nyt suuri osa aseista myydään afganistanilaisille yrittäjille, koska Taleban-liikkeen kysyntä on vähentynyt virallisten taistelutoimien loputtua. Monien asekauppiaiden kerrotaan salakuljettaneen aseet Pakistaniin, jossa niillä on paljon kysyntää.

Isot tappiot

Amerikkalaisten aseiden ja varusteiden menettäminen kävi kalliiksi, ja taloudelliset tappiot lasketaan kymmenissä miljoonissa dollareissa. Kaksikymmentä vuotta kestänyt Afganistanin operaatio päättyi kaaokseen, kun Taleban valtasi Kabulin kesällä 15. elokuuta murskattuaan Yhdysvaltain kouluttaman ja rahoittaman Afganistanin armeijan.

Yhdysvallat toimitti vuosien varrella Afganistanin asevoimille valtavan määrän aseita ja ajoneuvoja, selviää Afganistanin jälleenrakentamisen erityistarkastajan raportista.

Puolustusministeriön mukaan suuri määrä Yhdysvaltain toimittamia aseita jäi Afganistaniin. Turvallisuusjoukoille toimitettiin tuhansia pienaseita.

– Tiedostamme, että suuri osa näistä aseista on todennäköisesti nyt Talebanin käsissä, sanoo puolustusministeriön tiedottaja, majuri Rob Lodewick NYT:lle.

Puolustusministeri Lloyd J. Austin kertoi viime viikolla kongressille, että amerikkalaisjoukkojen Afganistanissa käyttämät kehittyneemmät aseet vietiin pois, kun viimeiset joukot poistuivat maasta elokuun lopussa. Lisäksi Afganistanin turvallisuusjoukoille toimitetut helikopterit ja lentokoneet tehtiin toimintakyvyttömiksi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt