Verkkouutiset

Näin USA selvittää, onko Pohjois-Korealla todella vetypommi

Yhdysvaltojen ilmavoimien ”nuuskija” lentää pian Korean niemimaan yllä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltojen ilmavoimat lähettää pian WC-135 -valvontakoneen analysoimaan ilmakehää Korean niemimaan yllä, kertoo Washington Post. Koneen tehtävänä on selvittää, millaisen ydinpommin Pohjois-Korea räjäytti keskiviikkona suorittamassaan ydinkokeessa.

Kyseessä oli maan historian neljäs ydinkoe. Pohjoiskorean valtion median mukaan kokeessa räjäytettiin ”pienennetty vetypommi”. Mikäli tieto pitää paikkansa, on kyse merkittävästä teknologisesta edistysaskeleesta maan aiempiin ydinpommeihin verrattuna. Asiantuntijat ovat kuitenkin suhtautuneet väitteeseen skeptisesti.

Pommin luonteen varmistaminen onnistuu vain räjähdyksestä vapautuneita radioaktiivisia hiukkasia analysoimalla. Tehtävästä on vastuussa Yhdysvaltojen ilmavoimien WC-135 -kone, joka kykenee keräämään ilmakehästä näytteitä ja analysoimaan niiden sisällön reaaliajassa.

Ilmailuun erikoistunut The Aviationist-uutissivusto kertoo koneesta tässä ja tässä. Sen miehistöt tuntevat koneen ”nuuskijana” ja ”säälintuna”. Kone perustuu Boeingin C-135 -kuljetuskoneen perusrakenteelle.

WC-135 -koneiden ilmanvaihto on suojattu miehistön “keuhkoiksi” nimittämillä suodatinjärjestelmillä. Siitä huolimatta miehistö käyttää happilaitteita aina, kun koneen ilmaisimet varoittavat radioaktiivisista aineista. Lisäksi kaikki miehistön jäsenet kantavat säteilymittareita. Koneen maksimimiehistö on peräti 33 henkeä, mutta ”nuuskijat” suorittavat tehtävänsä aina minimimiehityksellä, jotta miehistön jäsenten altistuminen vaarallisille aineille voidaan pitää mahdollisimman pienenä.

Nuuskijat ovat palvelleet Yhdysvaltojen ilmavoimissa jo vuodesta 1963 lähtien. Ne ovat lentäneet arvioimassa niin Japanin Fukushiman vuoden 2011 kuin myös Neuvosto-Ukrainan Tshernobylin vuoden 1986 ydinvoimalaonnettomuuksissa vapautunutta säteilyä.

The Aviationistin mukaan erään WC-135 -koneen uskotaan myös kierrelleen Syyrian ilmatilassa lokakuussa 2013. Syyrian hallituksen joukkojen epäillään käyttäneen tuolloin hermokaasu sariinia kapinalliskohteisiin Ghoutassa tehdyissä raketti-iskuissa. WC-135:n ilmaisimet kykenevät havaitsemaan jäämiä kemiallisista aseista suurienkin etäisyyksien päästä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)