Näin toimivat demokraattien ja republikaanien esivaalit Iowassa

Sekä republikaanit että demokraatit käyvät maanantaina presidenttikisan esivaalit. Vaalijärjestelyt poikkeavat kuitenkin puolueiden kesken ja ovat suomalaisittain melko myös melko eksoottisia.

Esivaaleissa valitaan puolueet valitsevat edustajat puoluekokouksiinsa. Iowassa esivaali käydään molempien puolueiden toimesta vaalikokouksina. Vaalitapa on niissä kuitenkin molemmilla tavanomaista hieman interaktiivisempi, kertoo Fox News.

Vaalikokouksiin voi osallistua vain puolueen rekisteröity jäsen, mutta liittyä voi vielä vaalipäivänäkin paikan päällä. Vaalikokouspaikkoja on Iowassa kaikkiaan noin 1700. Ehdokkaita tässä vaiheessa on demokraateilla kolme ja republikaaneilla peräti kaksitoista. Esivaalien myötä luvassa on kuitenkin karsintaa.

Demokraateilla interaktiivisempaa

Demokraattien vaalikokouksessa kuluu useita tunteja, eikä pistäytyminen paikalla ole pääsääntöisesti realistinen vaihtoehto. Äänestäjät saapuvat vaalikokouspaikalle seitsemän aikaan illalla, jonka jälkeen he kokoontuvat suosimansa ehdokkaan kulmaukseen. Myös etäosallistuminen on tällä kertaa mahdollista esimerkiksi sotilaille, opiskelijoille ja muille estyneille.

Ehdokkaiden vaalikokouspäälliköt pitävät puheita ja koettavat houkutella äänestäjiä siirtymään heidän joukkoihinsa. Yleensä tukiryhmien täytyy saada taakseen vähintään 15 prosenttia äänestäjistä. Mikäli näin ei käy, ryhmään kuuluneiden äänestäjien on joko poistuttava paikalta tai liityttävä isompaan ryhmään.

Ehdokaskarsinnan jälkeen lopullinen tulos toimitetaan osavaltion puolueorganisaatiolle. Eniten äänestäjiä taakseen saanut luonnollisesti voittaa.

Republikaaneilla suoraviivaisempi menettely

Demokraattien tapaan republikaanit aloittavat vaalikokouksensa seitsemän aikaan illalla. Paikalliset vaalikokouspäälliköt ja mahdollisesti myös ehdokkaat pitävät lyhyitä puheita ehdokkaansa puolesta.

Tämän jälkeen siirrytään tavanomaiseen paperilippuäänestykseen, joiden tulokset luovutetaan osavaltion puolueorganisaatiolle. Tämä puolestaan julkaisee tuloksen medialle.

Kommentit