X
SULJE MAINOS
SAK:n järjestään aktiivimallin vastaiseen mielenilmaukseen osallistui poliisin arvion mukaan 8000 ihmistä Helsingin Senaatintorilla helmikuussa 2018. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

”Näin tämä menee kaikessa brutaalisuudessaan”

Kansanedustaja kysyy, onko kansaa näkynyt kaduilla vastustamassa aktiivimalli kakkosta.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus antoi eilen eduskunnalle lakiesityksen pohjoismaisesta työvoimapalvelumallista eli niin sanotusta aktiivimalli kakkosesta.

– Näin tämä menee kaikessa brutaalisuudessaan. Vasemmisto vastusti Sipilän ”aktiivimalli 2:sta”, nyt se toteuttaa hallituksessa lähes vastaavan, kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo kirjoittaa Twitterissä.

Marinin hallituksen esitys poikkeaa Juha Sipilän (kesk.) hallituksen mallista lähinnä karenssien osalta. Karensseja on nyt annetussa esityksessä lievennetty.

– Oletteko muuten nähneet kansaa kaduilla? Onko Hakaniemi edes hiiskahtanut? Viimeksi oltiin yleislakon partaalla, Wallinheimo toteaa.

SAK:n järjestämään aktiivimallin vastaiseen mielenilmaukseen osallistui 8 000 ihmistä Helsingin Senaatintorilla helmikuussa 2018. Lisäksi eri aloilla järjestettiin hallitusta vastustavia poliittisia lakkoja, jotka seisauttivat osan joukkoliikenteestä ja sulkivat satamia.

”Kaavamaista kontrollia ja monimutkaista säätelyä”

SAK on antanut kriittisen lausunnon myös Marinin hallituksen lakiesityksestä. SAK vaati mallin yksinkertaistamista ja kohtuullistamista. SAK:n koulutus- ja työvoimapoliittisen asiantuntijan Mikko Laakkosen mukaan malli on ”mielenkiintoinen yhdistelmä kaavamaista kontrollia ja yksilön näkökulmasta monimutkaista säätelyä”.

”Aktiivimalli kakkosessa” työnhakijan on haettava vähintään neljää työpaikkaa kuukauden aikana, jotta työttömyysturvaa maksetaan. Työnhausta on raportoitava. Velvoitteen laiminlyönnistä seuraa ensin muistutus ja sitten karenssi, jonka aikana työttömyysetuutta ei makseta.

Lakiesityksen mukaan työnhakijan on myös tavattava tiheästi TE-toimiston tai kunnan virkailijaa. TE-toimistoon palkataan sitä varten 1 200 uutta virkailijaa 70 miljoonalla eurolla.

– Niin se vaan Marin hallitus kaivoi sitten takaisin aktiivimallin. Aktiivimalli 2 tulee voimaan SDP, vasemmistoliiton ja vihreiden voimin. Sillä lailla, kansanedustaja Timo Heinonen toteaa.

Sipilän hallituksen suunnitelmana oli, että aktiivimalli kakkonen eli määrällinen työnhakuvelvoite olisi tullut varsinaisen aktiivimallin päälle. Lakiesitystä ei kuitenkaan annettu. Aktiivimallissa työntekijän työttömyysturvaa leikattiin, jos hän ei osoittanut riittävää aktiivisuutta. Rinteen-Marinin hallitus kuitenkin kumosi aktiivimallin, joka ehti olla käytössä vuosina 2018-2019.

Marinin hallituksen aktiivimalli kakkosen on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden toukokuussa.

LUE MYÖS:

Jari Lindström: Tämä oli aktiivimallin suurin virhe

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt