Pohjois-Koreaan palaavat työläiset ovat viranomaisten syynissä. LEHTIKUVA / AFP Ed Jones

Näin suurella lahjuksella voi välttää Pohjois-Korean työleirin

Viranomaisten kerrotaan korottaneen lahjusvaateita.

Pohjois-Korean viranomaisten ryhmä 109-nimellä tunnettu erikoisyksikkö on lisännyt viime aikoina ratsioita, joilla yritetään kitkeä kiellettyjen ulkomaisten viihdeohjelmien ja elokuvien katselua. Samalla myös viranomaisten vaatimat lahjussummat ovat tuplaantuneet, kertoo Radio Free Asia.

Suljetussa kommunistimaassa ulkomaisten viihdeohjelmien katselua on lailla kielletty. Niiden hallussapidosta voi seurata vankeus- tai jopa kuolemanrangaistus.

Viranomaisten kerrotaankin pidättäneen hiljattain seitsemän nuorukaista, jotka olivat katsoneet Pohjois-Koreaan salakuljetettuja eteläkorelaisia elokuvia. Nuorten epätoivoiset vanhemmat ovat yrittäneet lahjoa lapsiaan vapaaksi.

– Vanhemmat menivät ryhmä 109:n toimistoon ja anelivat armoa huonosta vanhemmuudesta kyyneleet silmissään. Viranomaiset kuitenkin sanoivat, että kaikkien yli 14-vuotiaiden on mentävä leirille, pohjoiskorealainen lähde kertoo RFA:lle.

Vanhemmat tarjosivat viranomaisille jokaisesta nuoresta noin tuhannen Kiinan juanin lahjusta, joka vastaa noin 150 dollaria. Oikeuslaitoksen työntekijät kertoivat kuitenkin nostaneensa lahjussummaa, jolla työleirin voi välttää.

– Viranomaiset sanoivat, että he antavat asian olla saadessaan yli kaksi tuhatta juania. Vanhemmilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin hyväksyä asia, joten he etsivät lainaa puuttuvaa lahjussummaa varten. Tämä aiheuttaa paheksuntaa oikeuden viranomaisia kohtaan, lähde kertoo.

Pohjois-Koreaan virtaa jatkuvasti videoita ja muita tallenteita Kiinasta. Ankarista rangaistuksista huolimatta kansalaisten kerrotaan jopa hullaantuneen eteläkorealaisista viihdeohjelmista ja saippuaoopperoista.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt