Palermo Sisiliassa. (Kartta: Google Maps)

Näin Sisilian mafia hallitsee alueitaan

Pääsiäinen koitui Pagliarellin mafiaperheen päällikön kohtaloksi.

Pagliarellin mafiaperheen sekä samannimisen Cosa Nostran hallinto alueen aluepäällikkö (capomandanmento) Giuseppe Calvaruso, 44, pidätettiin sunnuntaina neljän muun korkea-arvoisen mafioson kanssa Palermossa. Pagliarellin mandamentoon kuuluu neljä muuta mafiaperhettä: Borgo Molara, Corso Calatafimi, Rocca-Mezzomonreale ja Villaggio Santa Rosalia.

Calvaruso nousi päälliköksi vuonna 2018, jolloin hänen edeltäjänsä Settimo Mineo – joka oli myös äänestetty Cosa Nostran komission johtoon – pidätettiin.

Calvaruso oli saapunut viettämään pääsiäistä kotikortteleihinsa Brasiliasta, missä hän on ollut paossa Italian viranomaisia ja hoidellut koti- ja ulkomaisia bisneksiään. Pidätettyjen joukossa oli myös hänen lähin miehensä, joka hoiti päällikön yhteyksiä muihin Palermon ja Sisilian mafiaperheisiin.

Calvaruson rikollisen ja taloudellisen menestyksen takana on mafianvastaisten viranomaisten mukaan ”hänen kykynsä historiallisena Pagliarellin kunnianmiehenä (uomo d’onore, kuten mafiosot itseään kutsuvat) toimia yhdessä muiden mafiaperheiden kanssa, osallistua Cosa Nostran likaisiin liiketoimiin ja vuosien kuluessa luomaan tuttavuusverkoston taloussektoreille, kerryttämään merkittäviä määriä rikoksella hankittua pääomaa ja investoimaan sitä matkailu- ja ravintola-alalle”.

Mafiapomolla oli viranomaisten mukaan juuri käynnissä neuvottelut singaporelaisen liikemiehen kanssa sijoituksista hotellialalle.

Maailmanmies Calvaruso ei kuitenkaan koskaan unohtanut, että oman alueen kontrolli on mafiaperheen toiminnan perusta. Hän piti Pagliarellin tiukassa otteessa kuin valtiona valtiossa. Mafiapomo käskyläisineen selvitti pikkurikollisten puuhia ja rankaisi näitä, jos he olivat syyllistyneet murtoihin tai varkauksiin ilman mafiaperheen siunausta.

Myös yrittäjät kääntyivät mafiapomon puolueen pyytäen lupaa avata baari, ravintola tai liike hänen alueelleen. Näin he tekivät myös joutuessaan myös rikoksen uhreiksi. Eräs liikkeenharjoittaja kääntyi päällikön puoleen, kun hänen puotiinsa murtauduttiin kahdesti viiden päivän sisällä. Mafia selvitti tekijät ja pieksi heidät pahanpäiväisesti ja yrittäjä sai myös häneltä varastetut rahat takaisin.

Lähteet:
Giornale di Sicilia
Direzione investigativa antimafia (DIA): Relazione semestrale, Gennaio-Giugno 2020

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt