Suurmestari ja entinen maailmanmestari Garri Kasparov pelaamassa shakkia 15 pelaajaa vastaan yhtäaikaa Helsingissä vuonna 2012. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

Näin shakkimestari laihtuu viisi kiloa turnauksessa liikkumatta

Shakinpeluu rasittaa elimistöä yhtä paljon kuin huippu-urheilu.

Kun kaksi henkeä istuu tuntikausia pelilaudan ääressä siirrellen välillä pelinappuloita, palaa kaloreita valtavat määrät, kertoo urheilukanava ESPN. Shakinpelaaja voi polttaa ottelun aikana jopa 6 000 kaloria eli kolmen keskimääräisen päiväkulutuksen verran.

Vuonna 1984 shakin MM-kilpailut jouduttiin jättämään kesken, kun Garri Kasparovia vastaan pelannut Anatoli Karpov oli laihtunut viiden kuukauden ja 48 pelin jälkeen 10 kiloa. Vuonna 2004 shakin uusi maailmanmestari Rustam Kasymdžanov oli voittonsa myötä kahdeksan kiloa kevyempi.

Kun syke- ja terveysrannekeyritys Polar mittasi shakinpelaajien sykkeitä turnauksessa vuonna 2008, havaittiin, että shakin suurmestari Mihail Antipov oli polttanut kaksituntisen shakkipelin aikana 560 kaloria eli saman verran kuin tenniksen Roger Federer tunnin yksinpelin aikana.

Ennen turnausta, sen aikana ja sen jälkeen shakinpelaajien hengitys kiihtyy kolminkertaiseksi, syke nousee ja lihakset supistuvat.  Stanfordin yliopiston stressitutkija Robert Sapolskyn mukaan shakkiturnauksen rasitusta voi verrata suoraan huippu-urheiluun aiheuttamaan.

– Suurmestareita koettelee kohonnut verenpaine tuntien ajan sellaisella tasolla, jota on havaittu kilpamaratonjuoksijoilla, Sapolsky sanoo

Pelaajan paino putoaa keskimäärin vajaan kilon päivässä tai 4-5 kiloa viisi kuusi peliä sisältävän 10-päiväisen turnauksen aikana. Rasituksen aiheuttaja on elimistöä kuormittava stressi, joka kiihdyttää sykettä. Korkea syke taas pakottaa elimistön kuluttamaan enemmän energiaa, mikä lisää hapenkulutusta.

Lisäksi pelaajat syövät vähemmän turnausten aikana, koska heillä ei ole aikaa tai ruokahalua. Peliin keskittyminen ei anna tilaa miettiä ruokaa. Stressi myös muuttaa tai vaikeuttaa unirytmiä, mikä taas lisää väsymystä ja johtaa painon putoamiseen. Väsyneet aivot kuluttavat enemmän energiaa kuin pirteät. Jos unta saa, jatkuu peli unessa, jolloin se ei ole kovinkaan levollista.

Shakin aiheuttamasta fyysisestä rasituksesta johtuen shakin suurmestarit urheilevat nykyään päivittäin. Samoin ravitsemus on suunniteltu tarkasti huippu-urheilijoiden tapaan. Esimerkiksi tämänhetkisellä shakin maailmanmestarilla Magnus Carlsenilla on pelimatkoilla mukanaan oikeanlaisen ravinnon takaava henkilökohtainen kokkinsa.

– Fyysinen kunto ja aivojen suorituskyky ovat kytköksissä toisiinsa, joten ei pitäisi olla yllätys, että suurmestarit pyrkivät näyttämään jalkapallopelaajilta, huomauttaa suurmestari ja shakkikommentaattori Maurice Ashley.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt