CSU:n puheenjohtaja Horst Seehofer. LEHTIKUVA / AFP PHOTO Adam Berry

Näin Saksa sopi maahanmuutosta – hallituskriisi ohi

Liittokansleri Angela Merkelin mukaan kyse on hyvästä kompromissista.

Saksassa on päästy sopuun turvapaikkapoliittisesta riidasta, joka uhkasi kaataa maan hallituksen.

Wall Street Journalin mukaan Saksa perustaa rajan lähelle niin kutsuttuja ”suljettuja keskuksia”, joissa turvapaikkahakemukset käsitellään nopeasti. Suunnitelmaa ei ole avattu enempää. Sisäministerin ja CSU-puolueen puheenjohtajan Horst Seehoferin mukaan sopimus on riittävä, jotta hän voi pysyä hallituksessa.

– Olen tyytyväinen, että sopimukseen päästiin. Vakaumuksen puolesta kannatti taas taistella. Se mitä nyt sovittiin on selvä sopimus, joka on kestävä myös tulevaisuudessa, Seehofer luonnehti.

Seehofer tarjoutui myöhään sunnuntaina eroamaan tehtävistään kiistan vuoksi.  Seehoferin mielestä EU-maiden hiljattaisessa huippukokouksessa sopimat yhteiset toimet turvapaikkajärjestelmän uudistamiseksi eivät riitä. Seehofer on halunnut määrätä Saksan rajalta käännytettäväksi ne turvapaikanhakijat, jotka jokin muu EU-maa on jo rekisteröinyt. Liittokansleri Angela Merkel taas ei halua sulkea rajoja.

Merkel kutsui sovintoa tuoreeltaan ”erittäin hyväksi kompromissiksi”. Hänen mukaansa se auttaa sääntelemään turvapaikanhakijoiden liikkeitä Euroopassa aiheuttamatta jännitteitä Saksan naapureiden kanssa.

 

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt