Verkkouutiset

Näin SAK kiristäisi verotusta – yrittäjät ja varallisuus hampaissa

SAK:n pääekonomistin mielestä varallisuutta pitäisi verottaa, jotta tiedot varallisuudesta olisivat julkisia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

SAK:n pääekonomistin Ilkka Kaukorannan mukaan julkista taloutta on vahvistettava. Hänen mielestään työllisyyden paraneminen siihen on ensisijainen keino, mutta ennusteiden mukaan työllisyys ei riitä kääntämään julkista taloutta ylijäämäiseksi.

Menoleikkauksista on Kaukorannan mielestä huonoja kokemuksia. Kuluneella vaalikaudella sopeutus on tehty leikkaamalla menoja neljällä miljardilla eurolla.

– Tätä on kokeiltu ja huonoksi havaittu, pääekonomisti Ilkka Kaukoranta sanoi SAK:n työmarkkinaseminaarissa Helsingissä tiistaina.

Kun budjettia sorvataan useiden puolueiden kesken, helppoja leikkauskohteita ei löydy. Näin ollen jäljelle jää verotus. Kaukorannan mukaan veronkorotukset ovat välttämätön osa seuraavan hallituksen talouspolitiikkaa.

– Se on välttämätön paha, jolla saadaan rahoitettua kaikki hyvä, jota me haluamme valtion ja julkisen talouden meille turvaavan, Kaukoranta luonnehti.

Varallisuus verolle ja tiedot julkisiksi

Kaukorannan mielestä Suomella ei ole varaa alentaa jatkuvasti veroastetta, kuten tällä vaalikaudella on tehty, vaan verotusta pitää lähteä kiristämään kokonaisuutena.

Työn verotusta ei kuitenkaan pidä kiristää. Sen sijaan SAK poistaisi perusteettomat verotuet.

– Näiden porsaanreikien tukkiminen on yksi keino parantaa oikeudenmukaisuutta ja lisätä verotuloja, Kaukoranta sanoo.

SAK:n kohteena on listaamattomien yritysten osinkoverotuksen kiristäminen, yrittäjävähennyksen poisto ja perintöveron sukupolvenvaihdoksen huojennuksen poistaminen.

– En näe mitään perustetta sille, että verotuksessa suosittaisiin yhtä työnteon mallia, Kaukoranta perustelee tällä vaalikaudella käyttöönotetun yrittäjävähennyksen poistoa.

Varallisuutta pitäisi Kaukorannan mukaan verottaa nykyistä ankarammin. Perintöveroa pitäisi kiristää ja tällä vaalikaudella toteutetut perintöveron kevennykset poistaa. Kiinteistöveron laajennus pitäisi ulottaa metsään ja peltoihin. Lisäksi varallisuusvero pitäisi palauttaa tai luoda uudelleen.

– Jos meillä olisi varallisuusvero, myös varallisuustiedot olisivat jollain tapaa julkisia. Nyt varallisuuserot jäävät piiloon, koska niitä ei veroteta eikä tilastoida eikä niitä päästä mediassa tai tutkimuksessa samalla tavalla arvottamaan kuin tuloeroja.

Kaukorannan mukaan tuloverotuksen progressio pitäisi säilyttää ylläpitämällä solidaarisuusveroa.

SAK julkistaa tarkemman vero-ohjelman syksyllä.

Ei veronkevennyksiä budjettiriihessä

Elokuun lopun budjettiriihessä ei Kaukorannan mielestä ole syytä eikä varaa alentaa tuloverotusta 300 miljoonalla eurolla.

– Jos tuloverotusta halutaan keventää, se on ilman muuta kompensoitava muilla veronkorotuksilla ennemminkin pääoman puolelta kuin kulutusveroista.

Kaukorannan mukaan julkista taloutta täytyy vahvistaa sen vuoksi, että ikääntymisen takia nykyinen veroaste ei näytä riittävän julkisiin menoihin. Lisäksi julkisen talouden puskureita on vahvistettava seuraavaa taantuman varten, jotta silloin on varaa elvyttää ja velkaantua.

– Poliittinen realiteetti on, että meillä on paljon menopaineita.

Kaukorannan mukaan vallitsee laaja konsensus siitä, että nykyisen ja edellisen hallituksen leikkauksia koulutukseen, kehitysyhteistyöhön ja innovaatiotukiin halutaan perua. Edessä on myös puolustusmateriaalihankintoja ja infrahankkeita, jotka halutaan toteuttaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)